Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун тръгна с влак от Пекин, отбелязвайки края на изненадващото си посещение в Китай, съобщава СиЕнЕн.

Очаква се Ким и неговата делегация да пътуват 13-часа до град Дандонг, който се намира на границата между Китай и Северна Корея.

Посещението бе третото на Ким в Пекин и четвърто в Китай от март 2018 г., първото му пътуване извън Северна Корея, откакто той пое властта през 2011 година.

Той пристигна в Пекин вчера с известния си брониран влак и проведе срещи с китайския президент Си Дзинпин. Китай е единственият истински международен съюзник на Северна Корея.

Около час продължи срещата на Ким чен Ун и Си Дзинпин

Около час продължи срещата на Ким чен Ун и Си Дзинпин

Сред обсъдените теми очаквано е била срещата на Ким с Тръмп

Южна корейска агенция "Йонхап" заяви, че Ким е посетила зона за технологично развитие и е прекарал около 20-30 минути в обиколка на фабрика, управлявана от известния производител на китайска медицина Тонг Рен Танг.

Севернокорейските и китайските държавни медии съобщиха за посещението му малко преди пристигането му в Пекин. Нито една от страните не е предоставила подробности.

"Йонхап" коментира, че Ким се е срещала със Си за час и по-късно е присъствала на вечеря в Голямата зала на народа в централната част на Пекин, домакин на която са Си Дзинпин и неговата съпруга Пън Лиюан. Ким е придружена от съпругата си Ри Сол Джу, съобщава агенцията.

В дневния брифинг на външното министерство, говорителят Лу Канг заяви, че детайлите от посещението на Ким ще бъдат оповестени "навреме". Той обясни, че Пекин продължава да подкрепя усилията за прекратяване на напрежението във връзка с исканията на САЩ за спиране на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

"Ние винаги вярваме, че като ключови страни по въпроса на Корейския полуостров е важно двете страни да поддържат контакт и ние винаги подкрепяме техния диалог за постигане на положителни резултати", допълни той.

Във вторник бе рожден ден на Ким и посещението му се разглежда като част от усилията да спечели подкрепата на Китай за намаляване на санкциите на САЩ, наложени върху ядрените оръжия и програмите за балистични ракети, които сериозно повлияха на икономиката на страната.

Северна Корея не е провела никакви изстрелвания или детонации за повече от година, но не показва истинско намерение да се откаже от програмите, които смята за гарант за оцеляването на твърдия комунистически режим.

Ким Чен Ун пристигна на посещение в Китай

Ким Чен Ун пристигна на посещение в Китай

С брониран влак…