Президентът на Киргизстан Садир Джапаров подписа във вторник закон за затягане на държавния контрол върху финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО), предава "Ройтерс".

Законът, който използва разпоредби и език, подобни на тези на руския закон от 2012 г. за "чуждестранните агенти", въвежда допълнителни задължения за докладване на НПО с чуждестранно финансиране, които се занимават с "политически" дейности.

Той също така дава на властите на централноазиатската нация по-големи правомощия за надзор и предвижда наказателни санкции в случай на неспазване.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа предупреди през февруари, че приемането на законопроекта "ще има изключително негативно въздействие върху гражданското общество, защитниците на човешките права и медиите в Киргизстан".

Кабинетът на Джапаров заяви в изявление, че законът има за цел да направи работата на неправителствените организации по-прозрачна.

Приемането му следва това, което западните правителства описаха като репресии срещу независимите медии в страната, която е тясно свързана с Москва и е домакин на руска военновъздушна база.

Граждани от Таджикистан и Киргизстан готвели терористична атака в Истанбул

Граждани от Таджикистан и Киргизстан готвели терористична атака в Истанбул

Акцията на турските служби за сигурност