Китай предлага "котва за стабилността и растежа" в един несигурен свят с подкрепата си за реформирането, откритостта и свободната търговия. Това пише китайският премиер Ли Къцян в статия за "Блумбърг бизнесуик", цитирана от "Ройтерс".

Китай отваря нови сектори от икономиката си за инвестиции и подобряване на достъпа до много други, като същевременно гарантира, че всички компании, регистрирани в Китай, се третират еднакво, пише Ли.

Подновените призиви на Пекин за отвореност и защита на глобализацията стоят в рязък контраст с визията на Доналд Тръмп за поставяне на Америка на първо място, отбелязва "Ройтерс".

В рамките на първата си седмица в Белия дом, новият американски президент изтегли САЩ от търговското споразумение за Транстихоокеанско партньорство и разпореди изграждането на стена по 3200-километровата граница между САЩ и Мексико.

По време на предизборната си кампания Тръмп също така заплаши да наложи наказателни мита върху китайския износ и обвини Китай, че манипулира валутата си, за да получи търговски ползи, обвинение, което Пекин отхвърля.

"Светът е общност със споделена съдба", подчертава Ли Къцян и допълва: "Далеч за предпочитане е страните да търгуват стоки и услуги и да осъществяват връзки чрез инвестиционни партньорства, отколкото да си разменят обвинения и да изграждат бариери. Ако трябва да възникват различия, дълг е на всички нас да ги обсъждаме с уважение и усет за равенство."

На домашна сцена Ли Къцян заяви, че Китай продължава със структурните реформи.

Миналата година Китай се отказа от неефективен стоманодобивен и въгледобивен капацитет съответно от над 65 млн. и 290 млн. тона и планира да увеличи тези цифри до 140 и 800 млн. тона в рамките на следващите три до пет години.

Ли посочи още, че Пекин също така работи с бизнеса за програми за преквалификация. През 2016 г. 700 хил. работници, някога заети в съкратени индустрии, са се преместили на нови работни места.