Австралийският външен министър Пени Вонг се срещна с китайския си колега Ван И в Пекин в опит за стабилизиране на охладнелите дипломатически отношения между иначе основни търговски партньори, предава Ройтерс.

Връзките между Австралия и нейния най-голям търговски партньор се влошиха през последните години, като Китай наложи санкции върху австралийския износ, след като Канбера призова за международно разследване на произхода на коронавируса.

"Можем да разширим нашите двустранни отношения и същевременно да защитим националните си интереси, ако и двете страни подхождаме разумно към различията си", каза тя в началото на срещата.

Те обсъдиха блокираната търговия, човешките права, ситуацията с двама задържани австралийски граждани, както и глобални правила и норми, които са в основата на сигурността и просперитета, каза Вонг на пресконференция след срещата.

"Имаме различни виждания за това как трябва да функционира нашата политическа система и имаме различни интереси, но трябва да се стремим да управляваме тези различия", каза тя и добави че е предложила "по-структуриран диалог", включително срещи на министрите на търговията и икономиката.

В съвместно изявление за резултатите, публикувано от Австралия, се казва, че двете страни са се съгласили да "започнат или възобновят диалога" по търговски и икономически въпроси, изменението на климата, отбраната и регионалните и международните въпроси.

В близкото минало двете нации провеждаха ежегодни срещи между премиерите  в рамките на "всеобхватно стратегическо партньорство", преди разразилият се дипломатическият спор да спре дори телефонните разговори между министрите.

Ван И каза на колегата си, че Китай и Австралия нямат фундаментални конфликти на интереси и трябва да използват 50-ата годишнина на връзките, за да реорганизират и рестартират отношенията, каза китайското външно министерство.

Срещата им последва послание от китайския президент Си Дзинпин по-рано през деня до австралийския премиер Антъни Албанезе, посветено на тази 50-годишнина, в което Китай се ангажира да работи за насърчаване на всеобхватно стратегическо партньорство, съобщиха държавните медии в Пекин

Посещението на Вонг е първото на австралийски министър от 2019 г. и първите официални разговори в Пекин от 2018 г.

Среща между Албанезе и Си в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Индонезия миналия месец сигнализира за размразяване на връзките, въпреки че търговските санкции на Китай, оценени на стойност 20 милиарда австралийски долара, остават в сила.

Вонг каза, че е повдигнала въпроса за случаите на двама австралийци от китайски произход , задържани в Пекин, телевизионният оператор Чен Леи и писателят Ян Хенюн, и двамата очакващи присъди по обвинения, свързани с националната сигурност, като Австралия се застъпва за тях да имат консулски достъп и да бъдат "събрани отново с техните семейства възможно най-скоро".