Китай изнася над 30 разузнавателни и ударни безпилотни летателни апарати (БЛА) Rainbow-4 (CH-4, "Цайхун-4"), съобщава South China Morning Post, цитирани от "Тасс".

Допълват, че сред купувачите на дроновете са страни като Саудитска Арабия и Ирак. Интересът към придобиване на устройството се показва от "около десетина държави".

Rainbow-4 е разработен като отговор на американския безпилотен апарат MQ-9 Reaper, който се използва от Пентагона за разузнаване и точни ракетни удари.

Изнесените китайски дронове са използвани от купувачите за операции за борба с тероризма и патрулиране на границите. Твърди се, че те са извършили повече от 400 удара с ракети, чиято точност възлиза на 96%.

Докладът не уточнява как китайската страна е получила информация за естеството на тези мисии. Вероятно информацията е изкарана от бордовите компютри по време на поддръжка, пише китайският вестник.

Общата стойност на доставените дронове е около 700 млн. долара. Вероятно е тази цифра да включва и цялостно сервизно обслужване и резервни части. Цената на всеки дрон е 4 милиона долара, посочва публикацията.

Дължината на този тип машини е 8.5 м, размах на крилете - 18 м. БЛА CH-4 има маса на излитане 1300 кг и може да носи четири управляеми ракети, достига скорост до 235 км/ч. Тези дронове извършват полети на височина до 5000 м, но могат да стигнат и до 7200 метра.

Според експерти, през последните години, Китай бързо увеличава производството на свои безпилотни апарати, които са значително по-евтини от западните им конкуренти и може да имат добри перспективи на международния пазар. През юли 2017 г. е пуснат в експлоатация и нов модел, Rainbow-5.