Китайският посланик в Кабул Ван Юй отрече информацията, разпространена по-рано в медиите, за пристигането на китайски войски в най-голямата авиобаза в Афганистан - тази до град Баграм, съобщи АП.

"Тези, които измислиха слухове за присъствието на китайски войски в авиобазата Баграм, преследваха своите егоистични цели", написа в Туитър Ван Юй.

На 2 октомври няколко афганистански медии съобщиха, че прожекторите са включени във военната база Баграм за първи път след изтеглянето на американските сили от Афганистан, както е забеляно и движението на войници, които вероятно биха могли да бъдат изпратени от Китай.

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Изход: Как САЩ напуснаха авиобаза Баграм - по тъмно, набързо и тихомълком

Не уведомили афганистанците, разбрали след часове, а в базата има затвор с 5000 талибани

На 30 септември официалният представител на министерството на отбраната на Китайската народна република старши полковник У Цян вече отрече подобни твърдения, които се появиха в индийските медии, наричайки ги "чиста измислица".

На 20 септември индийската телевизия News18 съобщи, че китайската делегация е посетила авиобазата Баграм. Според него Китай, Пакистан и временното правителство на Афганистан, образувано от радикалното движение на талибаните, също обмислят възможността за създаване на механизъм за обмен на информация между разузнавателните служби на трите държави.

Между 2001 година и 2021 година летището Баграм служи като най-голямата база на международната коалиция, ръководена от въоръжените сили на САЩ в Афганистан.

На 1 юли тази година американците напуснаха авиобазата, а на 15 август тя премина под контрола на талибаните.