Китай няма да присъства на мирната конференция в Швейцария за Украйна следващия месец, предаде "Ройтерс".

Поканата е отхвърлена от Пекин, защото не е изпълнено условието да участва както Украйна, така и Русия.

Неутралното правителство на Швейцария се стреми да привлече колкото се може повече държави да се включат в мирната среща на върха на 15-16 юни, на която Берн се надява да проправи пътя за мирен процес в Украйна. Но Москва не беше поканена.

Тази седмица Китай уведоми дипломатите, че условията не са изпълнени - конференцията да бъде призната, както от Русия, така и от Украйна, да има равно участие на всички страни и да се обсъдят всички предложения.

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Китай подкрепя мирните преговори за Украйна, но с участието на Русия

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария, но на този етап Русия не е поканена

На 27 май говорител на китайското външно министерство каза, че Пекин подкрепя свикването на мирна конференция, призната и с равно участие на всички страни.

Вчера Сергей Лавров каза, че Китай може да организира мирна конференция, на която да присъстват Русия и Украйна.

Украйна покани китайският президент Си Дзинпин да участва в планираната среща на върха в Швейцария през юни. Президентът Володимир Зеленски призова и американския президент Джо Байдън да присъства, но все още няма отговор от страна на САЩ.

Китай има тесни връзки с Русия и се въздържа да критикува нахлуването й в Украйна, но е предлагал помощ за посредничество в конфликта.

Швейцария опитваше да убеди повече страни от глобалните южни държави, които включват Индия, Китай, Пакистан, Бразилия, да присъстват на конференцията.

Припомняме, че миналата година Китай публикува т.нар. "мирен план" с идеите си за уреждане на войната, която Русия отприщи срещу Украйна. В документ от 12 точки, публикуван  по повод първата годишнина от войната, Китай призова Русия и Украйна да проведат мирни преговори възможно най-скоро и предупреди, че в конфликта не трябва да се използват ядрени оръжия.

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Китай спира войната в Украйна с 12 точки

Инициатива на Пекин