Пекин подкрепя мирна конференция за войната в Украйна, която ще включва равноправно участие на всички страни, заяви във вторник китайският посланик в Русия Джан Ханхуей в интервю за руската държавна информационна агенция РИА.

"Китай подкрепя своевременното свикване на международна мирна конференция, одобрена от руската и украинската страна, с равно участие на всички страни и справедливо обсъждане на всички варианти за мир", цитира РИА думите на посланика.

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенсток в кантона Нидвалден край град Люцерн. Главната цел на срещата е да се създаде рамка, благоприятстваща цялостен и траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес". Швейцария обаче обяви, че Русия не е поканена "на този етап".

Украйна отделно покани китайския президент Си Дзинпин да участва в срещата на върха.

Лавров отсече: Украйна и Западът не са готови за сериозен разговор за мир

Лавров отсече: Украйна и Западът не са готови за сериозен разговор за мир

Те играят пародия на преговори под формата на среща в Швейцария, според руския външен министър

Москва заяви, че не вижда смисъл от мирните преговори за Украйна в Швейцария, докато Киев заяви, че не вижда място за Русия на срещата на върха.

Преди повече от година Пекин представи документ от 12 точки, който излага общи принципи за прекратяване на войната, но не навлиза в подробности.

Този план получи хладен прием по това време както в Русия, така и в Украйна, докато Съединените щати казаха, че Китай се представя като миротворец, но отразява "фалшивия разказ" на Русия и не успява да осъди нейната агресия.

Китайският посланик в Русия каза пред РИА, че Пекин е готов да продължи да играе роля в разрешаването на кризата и да донесе "мъдростта на Китай".

"За да не се допусне ескалация на конфликта, всички страни трябва да положат общи усилия за възможно най-бързото възстановяване на мира", цитира Русия думите на дипломата.

Американският посланик е напуснал Русия

Американският посланик е напуснал Русия

Американски представител не присъства на инаугурацията на Путин