Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този етап" на преговорите за постигане на мир в конфликта между Москва и Украйна, съобщава "Ройтерс".

Срещата ще се състои в алпийската страна в средата на юни.

"Швейцария е убедена, че Русия трябва да участва в този процес. Мирен процес без Русия е невъзможен", отбелязват обаче от швейцарското правителство.

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенсток в кантона Нидвалден извън град Люцерн. Тя ще има за цел да създаде рамка, благоприятстваща цялостен и траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес".

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Швейцария иска да настани Русия на масата за преговори

Добре е колкото повече страни да участват, не само от Запада, но и от целия свят

Москва заяви, че не е против преговорите за прекратяване на войната, но руски официални лица уточниха, че няма да участват в преговори в Швейцария - страна, която смятат, че се е отказала от неутралитета си по отношение на конфликта.

Русия, която започна войната си в Украйна през февруари 2022 г., обяви, че швейцарската инициатива е безсмислена без участието на Москва.

След две години война Русия контролира малко под 1/5 от територията на Украйна и обвинява западните поддръжници на Киев, че използват Украйна като сцена за борба с Русия.

Москва многократно е заявявала, че е отворена за преговори, но трябва да бъдат признати "новите реалности на място".

Украйна изисква възстановяване на териториалната си цялост и пълно изтегляне на руските сили като условия за мир.

Русия няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария

Русия няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария

Русия остава отворена за преговори за разрешаване на украинската криза