Китай обвини двама канадци в шпионаж, повече от 18 месеца след задържането им, съобщава Би Би Си.

Майкъл Ковриг, бивш дипломат, и Майкъл Спейвър, бизнесмен, са задържани в Китай от декември 2018 г. насам.

Арестът им стана само дни след като Мън Ванчжоу, главен финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei, беше задържана в китайския град Ванкувър по искане на САЩ.

Месеци по-късно Китай потвърди за арестувани канадци

Месеци по-късно Китай потвърди за арестувани канадци

Двама канадски граждани, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, са официално задържани

Канада нарече арестите "произволни", но Китай отрича те да са отмъщение за задържането на Мън Ванчжоу.

И двамата мъже са обвинени в "шпионаж на национални тайни" и предоставяне на разузнавателна информация на "външни субекти".

Китайската съдебна система е изцяло контролирана от Комунистическата партия и има почти 100% издаване на присъди, веднъж след като обвиняемите са обвинени, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в Пекин.

Мън Ванчжоу, която е и дъщеря на основателя на Huawei, беше арестувана на 1 декември 2018 г. във Ванкувър.

Китай задържа още един канадец

Китай задържа още един канадец

Случаят е на фона на напрегнатите отношения между Отава и Пекин

Арестът ѝ беше извършен по искане на САЩ, които я обвиняват в нарушаване на санкциите срещу Иран. Тя все още се бори да не бъде екстрадирана в САЩ.

На 10 декември 2018 г. канадците бяха задържани. Те бяха официално арестувани през май 2019 г., след което изминаха 13 месеца и половина, за да им бъдат повдигнати обвинения.

През септември канадският премиер Джъстин Трюдо обвини Китай, че "използва произволни арести като инструмент за постигане на политически цели".

Работодателят на Майкъл Ковриг, Crisis Group, посочва на сайта си, че той не е виждал адвокат или семейството си след задържането и че има само "периодични консулски посещения" при него.

През април 2019 г. беше съобщено, че и двамата мъже са разпитвани между шест до осем часа на ден и понякога са били подлагани на 24-часово изкуствено осветление.

Китайското правителство твърди, че канадците са в "добро здраве".