Насрочената за днес среща между американския президент Барак Обама и тибетския духовен водач Далай Лама предизвика силно негодувание от страна на Китай, пише англоезичният индийски вестник „Хинду". Правителството на страната веднага заклейми разговорите между двамата като „грубо вмешателство във вътрешната политика", което „сериозно ще навреди на двустранните отношения между Пекин и Вашингтон".

„Тибетският въпрос е строго национален и няма друга държава, която да претендира за правото да го разрешава", заяви говорител на китайското външно министерство.

Причината за незабавната реакция е фактът, че до 2002-а година 78-годишният Далай Лама оглавяваше тибетското правителство в изгнание, което не признава властта на Китайската народна република върху Тибетския автономен регион.

От Белия дом отговориха на обвиненията с довода, че „Далай Лама е международно признат религиозен и културен водач" и отбелязаха, че Обама вече се е срещал с него на два пъти - през февруари 2010 и юли 2011 г.

От президентската администрация все пак се съгласиха на символична отстъпка и съобщиха, че разговорите ще се проведат в Стаята с картите, където Обама положи клетва като президент през 2009 г., вместо в Овалния кабинет.

В началото на седмицата китайски дипломат заяви, че всички чуждестранни лидери, които се срещат с Далай Лама, „ще платят цената" за дързостта си.

Официално САЩ признават Тибет като част от Китай и не подкрепят движението за независимост на географската област. Успоредно с тази официална позиция, Вашингтон подкрепя идеите на Далай Лама за по-силно вътрешно самоуправление.