Китай ще отбележи 125 години от раждането на Мао Дзедун, съобщава ТАСС.

В наши дни Мао Дзедун продължава да бъде противоречива историческа фигура в западната историография, докато в родината си е боготворен. Китай официално го смята за велик революционер, политически стратег, военен гений и спасител на нацията. Със своята политика той поставя стопанските, технически и културни основи на съвременен Китай, превръщайки го от страна с аграрно общество във водеща световна сила. Портретът на Мао продължава да стои на видно място в Китай и присъства на всички банкноти в страната.

В същото време политическите кампании на Мао Дзедун, като Големият скок напред и Културната революция, са осъждани заради милионите жертви и предизвиканите от тях масов глад и поражения върху китайската култура, общество и икономика. Според различни оценки управлението на Мао от 1949 до 1976 г. е довело до смъртта от 40 млн. до 70 млн. души. След идването на власт на Дън Сяопин през 1978 г. политическият курс на Мао до голяма степен е изоставен за сметка на мащабни икономически реформи.

Мао умира на 9 септември 1976 г. Тялото му е положено в Мавзолея на Мао Дзедун, въпреки че самият той е пожелал да бъде кремиран.