сяобоКитайските власти не са разрешиха на европейски дипломати да се срещнат със съпругата на нобеловия лауреат за мир, отнеха мобилния й телефон и отказаха планирана среща с норвежки представители в яростта си след присъждането на наградата, предаде АП.

Правозащитници от ООН призоваха Пекин да освободи от затвора Лю Сяобо, на когото бе позволено за малко да се види с жена си в неделя. Сяобо посвети Нобеловата награда на „изгубените души" от сблъсъците между армия и студенти на площад Тянанмън през 1989г.

54-годишният литературен критик има да излежава още 9 години от присъда за „подбуждане на подривна дейност". Изборът му за престижното отличие е признание за неговата над 20-годишна дейност в подкрепа на човешките права и мирната демократична промяна - от демонстрациите през 1989г. до манифеста за политически реформи от 2008г, заради който Сяобо е сега в затвора.

Пекин реагира остро на новината за награждаването на дисидента, наричайки го престъпник и предупреждавайки, норвежкото правителство, че отношенията между двете страни ще пострадат. Нобеловият комитет е независима организация, напомня АП.

В понеделник китайските власти се отказаха от участие в предварително планирана за сряда среща с пристигналият на посещение норвежки министър на риболовната промишленост и китайският му колега. От Осло заявиха, че ако причина за това е Нобеловата награда, то реакцията на Китай е „излишна".

Четирима експерти по проблемите на човешките права от ООН призоваха Сяобо да бъде освободен. По думите им, „той е един храбър защитник на човешките права, който мирно се е борил за тях".

Междувременно, на европейски дипломати беше забранено да се видят със съпругата на Лю Сяобо, която е под домашен арест от петък (денят, в който стана ясно, че дисидентът е носител на Нобеловата награда - бел. ред.). По информация на местни правозащитници, на Лю Кся е било заявено от властите, че може да напуска дома си само в полицейски автомобил.

Саймън Шарп, първи секретар по политическите въпроси на делегацията на ЕС в Китай, заяви, че неуспешно е опитал да се срещне с Лю Кся в дома й в Пекин. Той е трябвало да й предаде поздравително писмо от председателя на Европейската комисия.

Шарп е бил придружен от дипломати от 10 посолства, в това число Швейцария, Швеция, Полша, Унгария, Чехия, Беглия, Италия и Австралия. Трима униформени охранители са им заявили, че могат да бъдат допуснати, само ако Лю Кся дойде, за да ги вземе от входа. Телефонът й се оказал изключен. По-късно тя успяла да изпрати съобщение в Twitter, в което съобщила, че й е било забранено да осъществява обаждания.

От пекинското бюро по сигурността и външното министерство на азиатската държава отказаха да коментират мерките срещу жената, която не е обвинена в никакво престъпление. Въпреки това ''мекият арест'' е честа мярка на китайските власти спрямо правозащитниците.