Китайският президент Ху Дзинтао призова Иран „да отговори сериозно" на резолюция 1737 на Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, че резолюцията бе приета с единодушие през декември и с нея всички държави членки на ООН се задължават да спрат и да предотвратят доставки, продажба и внос за Иран на машини, индустриално оборудване и технологии, които могат да помогнат на Техеран да развие ядрената си програма.

Изказването си Дзинтао направи по време на срещата си с иранския главен преговарящ по ядрена програма Али Лариджани в Пекин, уточняват от Ройтерс.

Китайският президент, чиято страна е постоянен член с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, добави още, че международната общност трябва да продължи да полага дипломатически усилия в интерес на дълготрайно, двустранно и подходящо решаване на проблема.

Единодушното приемане на резолюция 1737 е отражение на опасенията на международната общност, поясни още Дзинтао.

От своя страна главният преговарящ по ядрената програма на Иран Али Лариджани обяви, че страната му се противопоставя на производството на ядрено оръжие и ще използва ядрените си технологии в рамките на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, но в случай че Техеран бъде заплашен, ситуацията може да се промени.

Ройтерс коментира, че Пекин зависи от Техеран, тъй като внася суров петрол от Иран, който представлява 12% от общото количеството, необходимо за икономиката му.

В същото време с резолюция 1737 се замразяват банковите сметки на 10 ирански компании и на 12 ирански граждани, които работят по проекти, свързани с ядрените програми.