уен жаобоКитай трябва да подсигури социалната си стабилност като намали инфлацията и корупцията.

Това заяви по време на годишната парлментарна премиерът Уен Жаобо, цитиран от БиБиСи.

Министър-председателят отправи своето обръщение към 3 000 делегати на Националния народен конгрес в Пекин.

Според наблюдатели, речта на премиера е най-важното, което китайски политик ще каже в рамките на годината и е еквивалент на речите на Барак Обама за състоянието на американската нация.

По думите на Уен, целта на правителството е да задържи инфлацията в рамките на 4% и да достигне икономически растеж от 8%. Уен призна, че неравномерното икономическо развитие е сериозен проблем за Китай.

Концентрирането на усилията върху социалната стабилност беше преповторено и от редакционна статия на англоезичния официоз „Бейджинг Дейли", отпечатана в първия ден на конгреса.
В текста беше отправено и предупреждение срещу всякакви опити за организиране на демонстрации, подобни на тези в Близкия Изток.

Пред делегатите Уен Жаобо призна, че „в последно време цените са се повишили доста бързо и очакваните нива на инфлацията са се повишили". Премиерът подчерта, че това засяга благосъстоянието на хората и в крайна сметка влияе на социалната стабилност. По думите му е от особена важност да се осъществява макроикономически контрол, който да държи цените стабилни.

Инфлацията в Китай към момент а е 4,9%, а анализатори изразяват мнението, че тепърва ще се покачва. От друга страна високите цени директно ще ударят най-бедните китайци, който дават до половината от месечния си доход за храна.

По време на 10-дневните заседания на конгреса ще бъде одобрен новият 5-годишен план за развитие на Китай в периода 2011г.-2015г. Той е дванадесети откакто комунистическата партия взе властта в азиатската страна през 1949г.

В новата „петилетка" (както беше популярно да се наричат подобни планове у нас - бел.ред.) основен приоритет е постигането на стабилен растеж и премахването на все по-голямата бездна между бедни и богати.

Уен посочи, че ще бъде стимулирано вътрешното потребление чрез субсидии за фермерите и социално слабите граждани. Освен това се предвиждат строги мерки срещу достигащите невероятни стойности цени на жилищата в някои градове.

Китайската икономика достигна до второ място в света след десетилетия на непрекъснат растеж, но страната плати голяма цена - замърсен въздух и токсични води в много райони. Голяма заслуга за развитието на Китай има експортът, но има анализатори смятат, че страната трябва да промени икономическия курс и да започне да развива вътрешния си пазар, ако не иска да изпадне в криза.

Уен Жаобо подчерта, че всекидневието на обикновените хора трябва да се подобри, те трябва да станат по-уверени в живота и работата си, а страната трябва да се радва на дълготрайна стабилност.

В речта си премиерът не спомена за вълненията в арабския свят, докато в партийния официоз специално беше подчертано, че „ще бъдат разочаровани тези, които очакват от Китай да започнат да идват новини като тези от Близкия Изток".