Китай налага комендантски час на непълнолетни, които играят видеоигри, борят с това, което правителството определя, като сериозна зависимост, "вреда за физическото и психическото здраве на непълнолетните", съобщава "Гардиън".

В регламентите, публикувани от Националната администрация, играчите на възраст под 18 години вече имат забрана да играят онлайн игри между 22:00 и 8:00 часа сутринта. През седмицата непълнолетните имат право само на 90 минути на ден.

Новите правила ограничават също така количеството пари, изразходвани в онлайн игри до 29 долара месечно за тези на възраст между осем и 16, и 57 долара за тези на възраст между 16 и 18 години. Изисква се да се използват истинските имена и идентификационни номера, за да влязат и да играят.

Това е най-новата държавна мярка за овладяване на индустрията за онлайн игри в Китай, една от най-големите в света. От компаниите и онлайн платформите се изисква да прилагат новите правила, които трябва да служат като "ръководство" за родителите, обяснява говорител на администрацията пред държавната информационна агенция "Синхуа".

Според "Синхуа" новите мерки се "ръководят" от мислите на Си Дзинпин за социализма. Миналата година той критикува видеоигрите, че допринасят за късогледството сред китайските деца, оказвайки натиск върху длъжностните лица да контролират индустрията.

След изявлението на Си, китайското министерство на образованието заяви миналата година, че ще приложи нови разпоредби относно броя на разрешените онлайн игри, ще ограничи броя на новите версии, както и ще намали времето, което непълнолетните прекарват в онлайн компютърни игри.

Следвайки изявлението на Си, китайските власти започнаха пречистване на онлайн и медийно съдържание, считано за "нездравословно". Говорител допълва, че според новите разпоредби, явно сексуалните, кървави или насилствени игри, както и тези, които са свързани с хазарт, ще бъдат забранени.

Китай засилва контрола върху онлайн съдържанието

Китай засилва контрола върху онлайн съдържанието

Цензурата се затяга

Потребители обаче се съмняват колко добре ще бъдат приложени новите правила. Непълнолетните могат да използват идентификационните номера на своите родители, както мнозина в момента и правят, за да заобиколят възрастовите ограничения.

Но официалните представители коментира, че ще осигурят "по-мощна подкрепа" за сътрудничество между китайското министерство на обществената сигурност и съответните агенции за изграждане на сериозна система за идентификация, която ще включва всички пробиви.

"Също така постепенно ще подобряваме и обогатяваме функциите на система за идентификация, за да споделяме данни за времето за игра в платформите, така че да знаем и ограничаваме общото време, което всеки непълнолетен прекарва на игрови платформи", обяснява говорителят.

СЗО обявява заниманията с видеоигри за ново психично разстройство

СЗО обявява заниманията с видеоигри за ново психично разстройство

Днес организацията ще обяви "разстройството на геймъра"