Китай и Русия "споделят една и съща позиция по въпроса за Палестина", каза специалният пратеник на Китай по въпроса за Близкия изток Джай Джун в петък след среща с руския си колега в катарската столица Доха, съобщава Си Ен Ен.

"Китай и Русия споделят една и съща позиция по въпроса за Палестина и Китай е готов да поддържа комуникация и координация с Руската федерация, за да охлади ситуацията възможно най-скоро", каза Джай, според китайската държавна медия CCTV.

Китай обвини за конфликта "факта, че законните национални права на палестинския народ не са гарантирани", съобщи CCTV, цитирайки Джай.

Той също така каза, че Китай е готов да работи с Русия, "за да играе положителна роля" за възобновяването на мирните преговори между двете страни, добавяйки, че Пекин е "съкрушен от големия брой цивилни жертви" в конфликта.

"Руската федерация е готова да работи с Китай за насърчаване на ранно прекратяване на огъня и спиране на боевете между палестинците и израелците и за създаване на условия за скорошно връщане към правилния път по палестинския въпрос", каза руският му колега Михаил Богданов, според китайската телевизиия.

Джай също се срещна с държавния министър на Катар Мохамед Ал-Хулайфи в четвъртък в Доха и обсъди "критичния" конфликт между Израел и Хамас, съобщи CCTV.

Пекин е "съкрушен" от "рязкото влошаване на хуманитарната ситуация, причинена от конфликта", каза Джай, призовавайки "всички засегнати страни да запазят спокойствие и да проявяват сдържаност", според CCTV.

"Катар има важно влияние върху палестинския въпрос", каза Джай, добавяйки, че Китай е "готов да поддържа комуникация и координация с Катар, за да играе конструктивна роля за облекчаване на настоящата напрегната ситуация".

Китай е "в процес на интензивна комуникация със съответните страни в международната общност, за да насърчи прекратяване на огъня и край на боевете", каза Джай, без да уточнява съответните страни.

Китай осъди взрива в болницата в Газа, но не посочи виновник

Китай осъди взрива в болницата в Газа, но не посочи виновник

Пекин призовава за примирие и избягване на "още по-тежка хуманитарна катастрофа"