Китайската комунистическа партия изгони в четвъртък бившия министър на отбраната Ли Шанфу и неговия предшественик Уей Фенге за "сериозни нарушения на дисциплината", евфемизъм за корупция, съобщи държавната информационна агенция Синхуа.

Ли беше заподозрян в получаване на "огромни суми пари" под формата на подкупи, както и в подкупване на други, като разследване установи, че той "не е изпълнявал политически отговорности" и "е търсил персонални облаги за себе си и за другите", се казва в доклада, цитиран от Комунистическата партия Централен комитет, който нареди разследването.

"Като висш ръководен кадър на партията и армията, Ли Шанфу предаде първоначалната си мисия... предаде доверието на Централния комитет на партията и Централната военна комисия... и нанесе големи щети на партийната кауза и националната отбрана," се казва в доклада.

Миналата година бе съобщено, че Ли е разследван за подозрения за корупция при военни поръчки. Той беше мистериозно свален от поста министър на отбраната без обяснение миналия октомври, след като изчезна за два месеца. Това е първият път, когато Китай изрично потвърди, че Ли е бил разследван, както и подробности за естеството на престъпленията му.

Китайската армия претърпя мащабна антикорупционна чистка от миналата година, като единадесет генерали от армията и шепа ръководители на аерокосмическата отбранителна индустрия бяха отстранени от националния законодателен орган досега.

Китай уволни министъра на отбраната, но не назначи нов

Китай уволни министъра на отбраната, но не назначи нов

Отстранен от длъжност е и държавен съветник

Уей Фенге, предшественикът на Ли, беше изчезнал от публичното пространство, след като беше сменен миналия март по време на планирана промяна в кабинета. Уей беше ръководител на стратегическите ракетни сили на китайската армия от 2015-17 г.

Президентът Си Дзинпин, също главнокомандващ на армията, назначи нов ръководител и политически комисар на Ракетните сили през юли миналата година, в голямо преструктуриране на звеното, което наблюдава конвенционалните и ядрените ракети на Китай.

Разследване, започнало срещу Уей миналия септември, установи, че той е приел "огромна сума пари и ценности" като подкупи и е "помогнал на други да получат неправомерни облаги в договореностите с персонала", съобщи Синхуа, добавяйки, че действията му са били "изключително сериозни по естество, с изключително пагубно въздействие и огромна вреда".

Установено е, че и двамата служители имат други неуточнени нарушения, се казва в докладите, без да се уточнява.

Решенията Ли и Уей да бъдат лишени от партийно членство бяха одобрени от седемчленното Политбюро, върхът на властта на Комунистическата партия, в четвъртък. Политбюро прехвърли и двата им случая на военните прокурори.

Решението ще бъде потвърдено по време на Третия пленум на партията, който ще се проведе на 15-18 юли, когато официално ще бъдe обявенo отстраняването от ЦК. Отстраненият бивш външен министър Чин Ган все още остава член на Централния комитет.

Ли също беше лишен от членство в националния законодателен орган, добави Синхуа, след като беше отстранен от Централната военна комисия, най-висшият военен орган на Китай, по-рано тази година. Уей също беше отстранен от законодателния орган.

Зеленски уволни висш генерал след  публични обвинения в некомпетентност

Зеленски уволни висш генерал след публични обвинения в некомпетентност

Началникът на "Азов" е подал жалба до Държавното бюро за разследване