Първият съвместен патрул на китайски и сръбски полицаи е представен пред обществеността в центъра на Белград, съобщава "Синхуа".

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович коментира, че полицейските служители ще провеждат съвместни патрули на няколко места в града, които се считат за туристически атракции или важни места за китайските граждани, за да улеснят комуникацията с тях.

"Като си сътрудничим в рамките на тези смесени патрули, можем да получим помощ в комуникацията от нашите китайски колеги, което ще направи работата по-ефективна и по-добра", допълва той.

Той каза, че подобни патрули са важни, припомняйки, че тази година Сърбия очаква броят на китайските туристи да се увеличи с 40% и иска да се чувстват в безопасност.

"Дейности като тази - които ще бъдат организирани освен в Белград, и в Нови Сад, и в Смедерево - показват значението на сигурността и колко голямо внимание отделяме на нашето сътрудничество и подчертаваме искреното си желание за сътрудничество", обяснява Стефанович.

Посланикът на Китай Чен Бо коментира, че правителствата на Сърбия и Китай пускат съвместни патрули, за да подобрят безопасността на гражданите на двете страни и че този ход отразява намерението им да сътрудничат тясно и да удовлетворят нуждите на хората.

"По време на своето пребиваване в Сърбия китайските полицаи ще участват в съвместни патрули, ще извършват спешни телефонни услуги на китайски и ще посещават места, където живеят китайски граждани, компании и институции", допълва тя.

Посланикът обяснява, че засилването на цялостното стратегическо партньорство на двете страни води до засилен обмен между народите на Китай и Сърбия. "След влизането в сила на либерализирането на визовия режим между Китай и Сърбия, се наблюдава значителен приток на китайски туристи".

Присъствието на китайски полицаи ще допринесе за визията на Белград за отворен международен метрополис, а в близко бъдеще сръбски полицаи ще патрулират и улиците на градове в Китай, коментира посланик Чан.