Учени в града в центъра на епидемията с коронавируса в Китай подадоха заявление за патен на лекарство, произведено от американската компания Gilead Science Inc. за лечение на болестта, което подклажда конфликта около технологичната политика, която задейства търговската война между Вашингтон и Пекин, съобщава АП.

Правителственият институт по вирусология в Ухан заяви, че тази седмица кандидатства за патент, заедно с военна лаборатория. В изявление на института се съобщава, че има "пречки пред интелектуалната собственост", но допълват, че действа "за защита на националните интереси".

Предоставянето на патент на учените може да даде възможност на китайското правителство да се възползва от преговорите за плащане на лекарството. Но това също може да засили критиките, че Пекин злоупотребява с регулаторната си система, за да окаже натиск върху чуждестранни компании да предадат ценна технология.

В четвъртък официалната информационна агенция "Синхуа" заяви, че предстои да започнат клинични изпитания на лекарството "ремдезивир".

Gilead, със седалище Фостър Сити, Калифорния, заяви, че е кандидатствал през 2016 г. за китайски патент за използване на "ремдезивир" срещу коронавируси и чака решение.

В семейството от коронавируси е и новият коронавирус 2019-nCoV, причина за епидемията от Ухан.

Коронавирус: 564 починали, 28 000 заболели

Коронавирус: 564 починали, 28 000 заболели

Заболяването бързо се разпространява по света

"Gilead няма влияние върху това дали патентното ведомство издава патент на китайските учени", заяви говорителят на компанията, Райън Маккил. "Молбата им е подадена повече от три години след подадената от Gilead и ще бъде разгледана с оглед на това, което вече е известно за съединението и висящите заявки за патент."

Китайският институт заяви, че молбата му е подадена на 21 януари. Два дни по-късно китайските власти преустановиха достъп до Ухан, град с 11 милиона население. 

Китай има право съгласно правилата на Световната търговска организация - СТО да обяви извънредна ситуация и да принуди компания да лицензира патент за защита на обществеността.

Ще бъде необходимо да се плати лицензионна такса, която се счита за справедлива спрямо пазарната стойност. Правителството може да успее да избегне тази такса, ако патентът бъде предоставен на института Ухан, част от елитната китайска академия на науките.

Институтът заяви, че е кандидатствал за "патент за употреба", който определя вируса от Ухан като главна цел на лекарството.

Патентната заявка на Gilead, подадена преди идентифицирането на вируса, цитира цялото семейство коронавируси.

Китайските учени направиха заявката си за патент "от гледна точка на защита на националните интереси", се казва в изявлението на института.

"Ако съответните чуждестранни компании планират да допринесат за предотвратяване и контрол на епидемиите в Китай, всички сме съгласни, че ако държавата се нуждае от това, няма да се нуждаем от прилагане на правата, дадени от патента", се казва в съобщението.

Миналата седмица Gillead заяви, че работи с американските и китайските здравни власти за изучаване на "ремдезивир".

Компанията заяви, че е предоставила лекарството за спешна употреба на малък брой пациенти с вируса от Ухан "при липса на одобрени възможности за лечение".

Цената на един човешки живот зависи от това къде живеем

Цената на един човешки живот зависи от това къде живеем

Морална ли е ценовата политика на фармацевтичните гиганти?