Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън планира през следващите няколко седмици да проведе телефонни разговори със световните лидери относно публикациите на WikiLeaks, съобщава lenta.ru.

Клинтън каза още, че вече е успяла да разговаря с голяма част от засегнатите лица. След публикациите тя е говорила с лидерите на Пакистан, Аржентина, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Афганистан, Канада и Саудитска Арабия.

В тези документи бяха засегнати имената на много държавни глави. Руският президент Дмитрий Медведев например беше описан като „нерешителен" човек. Той и премиерът на Руската федерация бяха сравнени с герои от комикс, като Медведев играеше ролята на Батман, а Путин - на Робин.

Турският премиер Реджеп Таийп Ердоган пък обеща да подаде оставка, ако данните по негов адрес, разпространени от WikiLeaks, бъдат потвърдени. За него се посочва, че е лидер, който споделя същите идеали като Ататюрк, работохолик е, упорит, но не е деспотичен. Той е определен като демократ по убеждения, но ръководи обкръжението си по автократичен начин и е заобиколен от обръч от ласкатели и надменни съветници.

В публикациите на сайта италианският премиер Силвио Берлускони е описан като „безполезен", „надут" и „неефективен политик", „физически и политически слаб персонаж", на който му е необходим сериозен период от време да се възстанови след дългите нощи на празненства.

В материалите се споменават и Махмуд Ахмадинеджад, който е сравнен с Хитлер, германският канцлер Ангела Меркел (политик без творчески подход) и други.

В същото време засегнатите в материалите на WikiLeaks страни подчертават, че публикуваните сведения не засягат отношенията им със САЩ.