Свързана с "Ал Кайда" групировка пое отговорност в петък за самоубийствена атака срещу военна база в североизточно Мали, съобщава "Ройтерс". Това се случва ден, след като властите обвиниха групата за извършване на двойно нападение срещу друг военен лагер и лодка. Загинаха повече от 60 души.

Най-малко 49 цивилни и 15 войници бяха убити, когато нападатели откриха огън по лодка на воден път, който свързва северните региони Гао и Мопти и нахлуха в лагер в кръга Бурем, в района на Гао. Районът е огнище на ислямистка дейност през последното десетилетие.

Временното правителство на Мали заяви, че бунтовниците от западноафриканския клон на Ал Кайда, наречен Джамаат Нусрат ал-Ислам уал Муслимин (JNIM), са отговорни за атаките в четвъртък. "Ройтерс" не може да го потвърди на този етап.

JNIM отделно каза в петък, че стои зад самоубийствен атентат във военна база до международното летище Гао, съобщава Site Intelligence Group.

Припомняме, че Мали е една от няколкото западноафрикански държави, които се борят с жестоки бунтове, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", които пуснаха корени в сухия север на Мали през 2012 г., преди да се разпространят в региона.

Разочарованието от нарастващата несигурност предизвика военни преврати в трите най-тежко засегнати държави - Мали, Буркина Фасо и Нигер - от 2020 г. насам, тревожейки глобалните сили със стратегически интереси в региона.

Последната вълна на насилие започна в четвъртък, когато екстремисти изстреляха снаряд по двигателя на пътническа лодка, която превозваше военен персонал близо до Гао, каза говорителят на транспортното министерство Улд Мамуни. Войниците отговориха със стрелба, но много пътници скочиха зад борда в паника. 

"Повечето от смъртните случаи са повече от удавяне, отколкото от куршуми", каза той.

Другата атака в четвъртък е срещу военна база на около 230 км северно от атаката с лодка. Не е ясно колко са загиналите при всяко нападение.

Атаките се влошиха в Мали, откакто военните завзеха властта с два преврата през 2020 г. и 2021 г., изгониха френските сили и мироопазващата мисия на ООН и се обединиха с руската група "Вагнер".

САЩ налагат санкции на лидера на "Вагнер" в Мали

САЩ налагат санкции на лидера на "Вагнер" в Мали

За въоръжаване за войната в Украйна

ООН, която е в процес на напускане, предаде серия от северни бази на армията.

Ислямистки групи засилиха атаките след заминаването на хиляди мироопазващи сили на ООН и френски войници на север и изток.

Насилието продължи и в петък.

Достъпът до града беше блокиран, летището беше затворено и войниците бяха разположени пред правителствените сгради, каза жителят.

Видеоклипове, публикувани от местни медии, показват дим, издигащ се от зоната около базата, докато на заден план се пука картечна стрелба. Ройтерс не успя веднага да провери записа.

Не е ясно колко са загиналите или ранените. Властите все още не са коментирали.

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

ООН прекратява мироопазващата си мисия в Мали, САЩ обвиняват "Вагнер"

Започва планово изтегляне на миротворците до 31 декември тази година