Консервативният кмет на малкия баварски град Нойтраублинг е забранил банските костюми, покриващи цялото тяло в обществен плувен басейн, след като младо мюсюлманско момиче е посетило басейна, носейки т. нар. "буркини" (женски плувен костюм, покриващ цялото тяло, включително главата), съобщава германската телевизия NTV.

Други къпещи са се оплакали от банския костюм на момичето, който покривал цялото ѝ тяло и бил в две части, определяйки го като „нехигиеничен”.

Това накарало кмета да издигне табела в близост до басейна, на която пишело: „Скъпи гости, използването на басейна е ограничено до плувци в обичайни бански (бански костюми, бикини или плувни шорти).”

Кметът Хайнц Кихле уточнил, че „обичайните бански костюми”, изключвайки други части от облекло, „включително буркини”, трябва да бъдат носени в басейна. Той добавил, че басейнът имал специални дни, в които да бъде посещаван само от жени. Съобщава се обаче, че дежурният спасител в тези дни е мъж.

Политическите опоненти на кмета са настояли, че забраната нарушавала религиозната свобода, гарантирана от германската конституция.

Новината идва, след като предградие на германския град Бон забрани на мъже бежанци над 18-годишна възраст да използват общински плувен басейн след оплаквания за сексуален тормоз по-рано тази година.