Баварските съюзници на канцлера Ангела Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) обмислят разваляне на техния парламентарен блок с нейния Християндемократически съюз (ХДС). Това е обявил високопоставен депутат от ХСС, цитиран от германски медии.

"Не сме далеч от раздяла", изтъкнал депутатът.

По-рано Меркел се опита да намери компромис с ХСС по политиката относно мигрантите, за да предотврати криза в управляващата коалиция само три месеца след като пое властта.

Нараства натискът върху Меркел за затягане на политиката към мигрантите

Нараства натискът върху Меркел за затягане на политиката към мигрантите

От нейните коалиционни партньори ХСС

Конфликтът на канцлера с вътрешния министър Хорст Зеехофер, който оглавява ХСС, е заради неговия "План за миграцията", в който той иска да покаже на избирателите нова твърда линия преди тежки избори в провинция Бавария през октомври.

Парламентарните групи на ХДС и ХСС проведоха отделни срещи днес, след като снощи се проведе "кризисна среща", но не беше постигнато споразумение.

Меркел се противопоставя на частта от плана на Зеехофер, която позволява на германските власти да отхвърлят мигрантите, които стигат до нейните граници, привлечени от просперитета и стабилността на страната, след като преди това са били регистрирани в други страни от ЕС.

Още през 2017 г. Меркел знаела за хаоса в германската агенция за бежанците

Още през 2017 г. Меркел знаела за хаоса в германската агенция за бежанците

Вестник "Билд ам зонтаг" пише, че се е сдобил с документи

Подобен ход би представлявал пълно отменяне на политиката отворените врати от 2015 г., която вече беше ограничена. Меркел твърди, че правейки това, това би могло да доведе до това в други страни да правят същото и че най-добрият подход е цялостно решение на ниво ЕС.