Християнсоциалният съюз (ХСС), който е част от управляващата коалиция и е близък съюзник на партията на канцлера Ангела Меркел, прие на конгреса си в Мюнхен нова политическа програма, с която ще влезе в следващата година, когато са парламентарните избори в Германия.

Сред ключовите точки на програмата е въвеждането на лимит за прием на бежанци от 200 000 души годишно, съобщават световните осведомителни агенции, припомняйки, че миналата година в страната влязоха около 900 хил. митранти.

ХСС и Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел още не могат да се разберат по този ключов въпрос от вътрешнополитическия дневен ред. Меркел е против въвеждането на ограничения за приемането на бежанци.

Заради разногласията във връзка с квотите канцлерът като председател на ХДС за пръв път не участва в конгрес на ХСС. Речите на лидерите на ХДС и ХСС пред конгресите на партньорската организация са дългогодишна традиция и досега бяха смятани едва ли не за задължителни.

Според зам.-председателя на ХСС Манфред Вебер партията смята да обвърже искането за въвеждане на лимит за бежанци с евентуалното си участие във формирането на бъдещо правителство, ако коалицията ХДС/ХСС спечели изборите за Бундестаг.

"Без въвеждане на лимит коалицията с ХСС догодина ще е невъзможна", подчерта той.

В новата си програма ХСС се определя като "консервативна партия на бъдещето",обявява се против развитието на мултикултурно общество в Германия и за пръв път говори за "доминиращата култура" като "основополагащ консенсус за живота в страната".

В документа специално се изтъква необходимостта от противодействие срещу "разрушителните стремежи на политическия ислям".