Сигнали за приемливо решение за името на Македония изпращат от Скопие македонския външен министър Никола Димитров и неговия гръцки колега Никос Кодзиас, съобщава "Ибна".

"Трябва да намерим решение, което да не навреди на никого и да отваря вратите за бъдещето", коментира Димитров. Той допълва, че срещата е плодотворна и е доминирана от дискусии за съществуващите различия по отношение на името. Според него и двете страни се интересуват от намирането на решение на проблема, който продължава с години. Димитров изключва възможността за име като "Горна Македония".

Знаков жест - гръцкият външен министър кацна на летището в Скопие

Знаков жест - гръцкият външен министър кацна на летището в Скопие

Името „Александър Велики“ беше пречка…

Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас коментира, че подкрепя честно, справедливо и точно решение, което защитава интересите на двете страни. Той не коментира позициите на страните, но каза, че конституционните изменения няма да бъдат краят на света.

"Днес направихме важни стъпки в решаването на проблеми, които не бяха създадени от нас. Ние сме длъжни да ги решим и това ще помогне за по-нататъшното подобряване на приятелството между двете страни, стабилността и сигурността", допълва Кодзиас.

Двамата министри коментират и следваща среща, която ще се проведе във Виена.

След тази среща Кодзиас продължава срещите си с премиера Зоран Заев, председателя на парламента Талат Шафери, с председателя на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Микоски и лидера на БДИ Али Ахмети.

Ясен е списъкът на Гърция с 5 имена за Македония

Ясен е списъкът на Гърция с 5 имена за Македония

Атина изпрати текст на споразумение на правителството в Скопие