Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан призова самите африканци да положат усилия и да намерят сами решение на проблема с глада на континента.

В речта си по време на конференция в австрийския град Залцбург Анан заяви, че в дългосрочна перспектива само африканските държави биха могли да преодолеят глада, който обхваща почти целия континент.

На Африка й е нужна „уникална собствена екологична революция", нови ежедневни материали и ресурси, които биха помогнали на местните фермери да изхранят населението, обяснява бившия генерален секретар на ООН.

По думите му, той би искал жителите на Африка сами да поемат отговорността за своята прехрана и обезпеченост. За добруването на страните от континента би било добре да престанат да зависят от вноса на храни и от международни помощи.

Въпреки това Кофи Анан призова международните институции да помогнат на африканските държави именно в осъществяването на „собствена зелена революция".
От началото на тази година в много държави се отбелязва сериозен ръст на цените на продуктите и най-вече на зърното. Преди няколко дни Организацията на Обединените нации обяви, че създава работна група, която да се заеме с въпросите на глобалната криза на храните.