"Мирът в Украйна ще настъпи едва когато Русия изпълни целите си."

Няма отклонение от първоначалните цели в Украйна, а "денацификацията" остава като мотив, аргумент и план заедно с демилитаризацията и неутралния статут.

Според Путин изобщо не стои въпрос РФ да се отказва, отклонява или размисля по целите си, а въпросът е "Кога?" - кога ще настъпи мир.

Първото изречение в кавички са точните думи на президента на Русия Владимир Путин, който тази година реши да осъществи т.нар. "Пряка линия", в която отговаря на граждани и медии. Миналата година такава не се състоя, а организацията на тазгодишната изява на руския президент се обяснява с заявката му да се кандидатира за петия си президентски мандат, изборите за които ще се проведат следващата година.

Така и първият въпрос е свързан с основната задача и цел, която Путин си поставя - Най-главното е укрепване на суверенитета на Руската федерация. "За такава страна като Русия, съществуване без суверенитет е невъзможно", обяснява Путин и допълва едва след това като цели защитата на правата и свободата на гражданите, ораната на границите и развитието на парламентаризма.

Сред първите въпроси бяха и такива, свързани с икономическата ситуация в Русия, където Путин се похвали с процъфтяващата руска икономика, неочаквано високите темпове на растеж и ниска безработицата.

Последваха въпроси, свързани с т.нар. в Русия "специална военна операция", с който евфемизъм се покрива думата "война". Нова мобилизация не се предвижда, увери Путин, тъй като няма необходимост от такава.

В момента повече от 200 000 мобилизирани се намират на фронта, а вече около 40 000 са уволнени от служба по различни причини. Отделно вече 486 хиляди души са сключили договори за служба и служат на интересите на родината - това са цифрите, които изложи Путин.

Путин обеща да инвестира повече от 1 трилион рубли годишно в териториите на Украйна, окупирани от Русия. В същото време той говори за възстановяване на икономиката на тези територии.

Според Путин, позицията на Русия на фронта се подобрява. Наемниците от частни военни компании трябва да имат същите предимства като редовния военен персонал, също е теза на Путин..

Русия ще продължи да доставя газ на Европа. А Газпром е надежден партньор, който изпълнява своите ангажименти. В този смисъл и компанията не се ръководи от политически мотиви при доставките си на газ в Европа, предимно централни и южни страни. За какво ни е да наказваме Унгария или Словакия, попита реторично Путин. А за тези страни от Европа, които не получават руски природен газ, Владимир Путин утвърди, че това не е проблем на Русия, тъй като "не ние сме спирали газопровода, нито сме взривявали "Северен поток".

Интересен въпрос бе зададен от RT - за оценката му на значителния ръст на национализма и антисемитизва в Русия. Путин заяви, че "на фронта такъв проблем няма, в окопите са евреи, мюсюлмани и християни и при тях всичко е добре. А в света и Русия ситуацията е горе-долу еднаква, с тенденция на ръст.

Корените на този ръст, според Путин, са в сблъсъка на човека с неспраедливостта. Като пример той даде случващото се в Газа и реакцията на ислямския свят. "В тази връзка расте броят на хората, които мислят радикално. В това няма нищо хубаво, но това е резултат от политиката на елита."

Руският президент не спомена обаче антисемитския погром на летището в Махачкала.

Близкоизточният конфликт трябва да бъде решен чрез създаването на палестинска държава със столица в Източен Йерусалим.