Френският президент Еманюел Макрон вярва, че ограничителните мерки поради коронавирус в страната ще бъдат премахнати наведнъж във всички региони. Това съобщи в четвъртък пред BFMTV представител Елисейския дворец, след видеоконференция с кметовете на големите градове, съобщава ТАСС.

"Карантината няма да бъде премахната постепенно в определени региони", заяви представител на президентската администрация. Кметът на Тулуза Жан-Люк Муден, който участва в конференцията, заяви пред BFMTV, че "точните правила за премахване на карантина ще бъдат обявени през следващите дни". Според информация, планът може да бъде оповестен на 28 или 29 април.

Според кмета на Тулуза, "процедурата по напускане на карантина и други мерки ще бъдат взети от кметовете в съгласие с префектите".

"По време на срещата се договорихме, че централните власти ще ни представят само санитарната доктрина, която може да бъде адаптирана към местните условия и да не се опитваме да прилагаме една и съща схема навсякъде", обяснява кметът.

Представителят на Макрон коментира, че възобновяването на учебните часове във френските училища и лицеи, насрочено за 11 май, ще бъде частично. Онези ученици, чиито родители считат за необходимо, ще ходят на училище.

По-рано в страната имаше протести на хора, които вярват, че на 11 май епидемиологичната ситуация в страната ще бъде твърде опасна. Също така се съмняват, че в училищата вместо 30 ученици ще има класове по 15, които ще са на разстояние едни от други.

Френските здравни власти заявиха, че Франция има за цел да може да тества 700 000 души за вируса всяка седмица, когато страната ще започне да облекчава ограниченията, съобщава АП. Ръководителят на националната агенция по здравеопазване на Франция Джером Саломон пред френските депутати в четвъртък, че Франция вече може да прави около 200 000 теста седмично.

Стратегията ще включва тестване на всички хора, проявяващи симптоми на COVID-19. Мобилните екипи ще проследят онези хора, с които наскоро са били в контакт. Хората, заразени с вируса, ще бъдат поставени под карантина у дома или в специфични съоръжения като хотели.

Мерки като социално дистанциране и работа у дома, когато е възможно, ще бъдат запазени "в продължение на няколко месеца", каза той.

Министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че се надява, че повечето фирми ще могат да отворят на 11 май, с изключение на ресторанти и кафенета. Франция, една от най-засегнатите страни в света, е под блокада от 17 март.

Макрон обясни на австралийския премиер да не търси сега виновни за вируса

Макрон обясни на австралийския премиер да не търси сега виновни за вируса

А прозрачност е нужна от всички, не само от СЗО