САЩ обявиха нов пакет от военна помощ за Украйна. Размерът ѝ е 250 млн. долара.

Това съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Трябва да се отбележи, че това е последният пакет помощ от САЩ за Киев за 2023 г.

"Този пакет осигурява въоръжение и оборудване в рамките на предварително определените средства за подпомагане на Украйна на стойност до 250 млн. долара.

Възможностите, предоставени в днешния пакет, включват снаряди за противовъздушна отбрана, други компоненти на системите за противовъздушна отбрана, допълнителни боеприпаси за високомобилни ракетни и артилерийски системи, 155-милиметрови и 105-милиметрови артилерийски боеприпаси, противотанкови боеприпаси и повече от 15 милиона патрона", подчерта Блинкън.

В същото време Пентагонът уточни, че новият пакет включва:

допълнителни боеприпаси за ЗРК NASAMS;

противовъздушни ракети Stinger;

компоненти за системи за противовъздушна отбрана;

боеприпаси за HIMARS;

155-мм и 105-мм снаряди;

ракети ТАУ;

Javelin и AT-4;

15 милиона боеприпаса за стрелково оръжие и др.

"Тези средства ще подкрепят най-неотложните нужди на Украйна, за да могат нейните сили да защитават суверенитета и независимостта си.

Водещата роля на САЩ е от съществено значение за подпомагане на коалиционните усилия на близо 50-те съюзници и партньори, които понастоящем подкрепят Украйна", добави Пентагонът.

Atlantic Council: Не спирайте помощта на САЩ за Украйна, това е разумна инвестиция

Atlantic Council: Не спирайте помощта на САЩ за Украйна, това е разумна инвестиция

Ако Путин не бъде победен на бойното поле сега, в бъдеще ще струва много повече възпирането и защитата от руска агресия

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроекта, чрез който се отпускат рекордните 886 милиарда долара годишни военни разходи и политики като помощ за Украйна и мерки за отблъскване срещу Китай в Индо-Тихия океан. Преди това Законът мина през Конгреса. Контролираният от демократите Сенат на САЩ одобри законодателството.

Законопроектът удължава една мярка за подпомагане на Украйна, Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, до края на 2026 г., като разрешава 300 милиона долара за програмата през фискалната година, приключваща на 30 септември 2024 г., и следващата.

Тази сума обаче е малка в сравнение с 61 милиарда долара, които Байдън поиска. Републиканците отказаха да одобрят помощ за Украйна, без демократите да се съгласят със значително затягане на имиграционния закон.

Байдън одобри 886 млрд. долара за военни разходи на САЩ

Байдън одобри 886 млрд. долара за военни разходи на САЩ

Включена е и помощт от 300 млн. за Украйна