Правителството на Колумбия и Армията за национално освобождение, последната призната бунтовническа група в страната, подновиха в понеделник официалните мирни преговори във Венецуела - за първи път, откакто бяха прекратени през 2019 г., съобщи АФП. 

Преговорите са тласък от президента Густаво Петро, ​​който през август стана първият ляв лидер на Колумбия и обеща по-малко войнствен подход за прекратяване на насилието, извършвано от въоръжени групировки, включително леви партизани и наркотрафиканти.

На първата си среща страните се съгласиха да подновят процеса на диалог с пълна политическа и етична воля, според съвместно изявление. Те са се обединили около необходимостта от постоянни компромиси.

Първият кръг от преговорите ще продължи 20 дни.

Групировката започва като ляво идеологическо движение през 1964 г., преди да се насочи към престъпността - отвличания, изнудване, нападения и трафик на наркотици в Колумбия и съседна Венецуела.

Тя има около 2500 членове, около 700 повече, отколкото при последното прекъсване на преговорите. Групата е активна предимно в тихоокеанския регион и по 2200-километровата граница с Венецуела.

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Густаво Петро е новият президент на Колумбия

Избран на оспорван балотаж

Диалогът с лявата група започна през 2016 г. при бившия президент Хуан Мануел Сантос, който подписа мирен договор с по-голямата бунтовническа група Марксистки революционни въоръжени сили на Колумбия (FARC), която впоследствие изостави оръжията си и създаде политическа партия.

Но преговорите с ELN бяха отменени през 2019 г. от консервативния бивш президент Иван Дюке след атентат с кола бомба срещу полицейска академия в Богота, при който загинаха 22 души.

Делегацията на ELN за мирни преговори прекара четири години в Куба, тъй като им беше забранено да се върнат в Колумбия от предишното правителство.

Те пътуваха до Венецуела миналия месец, където беше обявен нов кръг от преговори.

Колумбийският комисар по мира Иван Данило Руеда приветства "исторически момент" за страната след срещата.

Делегатът на ELN Пабло Белтран каза, че се надява диалогът да бъде "инструмент за промяна... и се надяваме, че няма да се провалим".

"В Колумбия всички ние трябва да се променим" и "да преодолеем динамиката на смъртта", каза той.

Каракас е домакин на първата среща, като преговорите ще се водят на ротационен принцип между другите гаранти Куба и Норвегия.

В изявление на страните-гаранти се казва, че срещата в понеделник е "важна стъпка за постигане на мир".

САЩ вече не смятат колумбийската ФАРК за терористична организация

САЩ вече не смятат колумбийската ФАРК за терористична организация

Двете произлезли от нея групировки обаче са такива

Президентът на Венецуела Николас Мадуро приветства процеса като "послание на надежда за мирна Латинска Америка и Карибите" на митинг в столицата.

Колумбия преживя продължил  повече от половин век въоръжен конфликт между държавата и различни групи от леви партизани, десни паравоенни формирования и трафиканти на наркотици.