Ходът на Вашингтон да затвори дипломатически учреждения на Русия в САЩ изглежда като незаконна конфискация. Това обяви съветникът на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков, цитиран от руските медии.

Русия загуби пет дипломатически имота в САЩ, припомни Ушаков.

"Сега американците конфискуват имоти отново, затварят консулства. Това е, пет дипломатически сгради, които са наша собственост, бяха конфискувани от американците. Пет имота, които бяха защитени с дипломатически имунитет", коментира съветникът на Путин.

САЩ наредиха на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско

САЩ наредиха на Русия да затвори консулството си в Сан Франциско

Реципрочни мерки на действията на Русия

Той каза, че освен това търговска площ в Ню Йорк, която е била наета от руските власти, също е попаднала под ограниченията на американските власти.

"Това са общо шест имота, които бяха отнети, пет са наши имоти, един е под наем. Изглежда като незаконна конфискация", подчерта Ушаков.

В четвъртък Държавният департамент на САЩ настоя руското правителство да затвори консулството си в Сан Франциско, както и две дипломатически сгради във Вашингтон и Ню Йорк до 2 септември, като го определи като "дух на паритет, предизвикан от руснаците".

"Те затварят търговски имоти, какво е това? Готовност за развиване на търговски и икономически отношения или какво? ... Това не е сигнал за развитие на отношенията, това е сигнал за продължаване на тяхното удавяне", подчерта още Юрий Ушаков.

Двете страни по-рано си наложиха взаимно наказателни дипломатически мерки: САЩ намалиха размера на персонала в американското посолство в Русия до 455 души, както настоя Москва през юли в отговор на експулсирането на 35 руски дипломати от САЩ през 2016 г. и конфискуването на руски дипломатически имот.

"Американската администрация продължава да разрушава двустранните отношения, може би дори без да мисли за последиците не само за нашата страна, за двете страни, но също така за последиците за международната стабилност като цяло. Това може само да предизвика съжаление, огорчение и други подобни чувства", посочи Ушаков.