Комисията по разузнаването към Камарата на представителите в  американския конгрес публикува доклад, в който се посочва, че Едуард Сноудън преднамерено е публикувал секретна информация и не е била мотивиран от загриженост за гражданите.    

В доклада се подчертава, че повечето от документите, огласени от Сноудън, не са свързани с програми, засягащи интересите на частни лица, отбелязва Дойче веле.
Уточнява се, че в действителност те са свързани с „военни, отбранителни и разузнавателни програми, представляващи голям интерес за противниците на Америка”. Става дума за секретни данни, нужни за „защитата на американските войски в чужбина” и борбата с тероризма.     

Авторите на доклада посочват, че действията на бившия програмист от Агенцията за национална сигурност „са нанесли огромни щети на националната сигурност” на страната.

Комисията публикува в 4 страници резюме на доклада, който съдържа общо 36 страници и е секретен в пълната си версия.  

В документа се отбелязва, че Сноудън е имал конфликти с хора на ръководни длъжности в агенцията.  

По-рано Сноудън заяви, че се надява да бъде помилван от американския президент Барак Обама, както и че разкриването на секретната информация е било не само правилно, но е донесло полза на гражданите.