Консервативният блок на Меркел печели изборите, според официалните резултати. Съюзът ХДС/ХСС получава 33% от гласовете. 

Това са съобщили от германската ЦИК, цитирани от ТАСС. Уточнява се обаче, че става въпрос за неокончателни резултати. 

Припомняме, че такъв бе оповестеният резултат от exit poll веднага след края на вота. 

Стана ясно, че на настоящите управляващи ще се наложи да търсят коалиционен партньор, за да се сформира нова управляваща коалиция. 

Меркел печели изборите в Германия, според exit poll

Меркел печели изборите в Германия, според exit poll

На второ място остават социалдемократите, трета е "Алтернатива за Германия"

Вероятно ще се стигне до "коалиция Ямайка" - със свободните демократи и зелените, тъй като Меркел няма да се коалира със социалдемократите на Мартин Шулц или "Алтернатива за Германия".

Канцлерът сам призна, че въпреки победата резултатът е разочароващ и предстоят трудни преговори в следващите седмици, както и труден четвърти мандат. 

Тя получи поздравления за победата от редица лидери, сред които френският президент Еманюел Макрон и израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

Шулц зае второ место с 20% и въпреки че призна поражението си, обяви, че съперникът му Меркел е "големият губещ" на вота. Неговата партия остава в опозиция. 

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" се представи блестящо с 13% от гласовете и се закани "да върне страната на германците". 

След оповестяването на резултатите, лидерът Фрауке Петри получи поздравления от редица лидери съмишленици в Европа. В същото време обаче пред сградата, в която партията празнува представянето си, се събраха хиляди противници на протест.