Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън отне исторически ляво депутатско място от опозицията при напрегнати междинни избори в Англия, съобщава ДПА.

Кандидатката на Консервативната партия Джил Мортимър спечели депутатското място в Хартълпул в Североизточна Англия с голямо мнозинство, побеждавайки кандидата от опозиционната Лейбъристка партия Пол Уилямс.

Повече от половината от общия брой гласове бяха за Мортимър.

Тя го определи като "наистина исторически" резултат.

Великобритания очаква резултати след изборния Суперчетвъртък

Великобритания очаква резултати след изборния Суперчетвъртък

Англия, Уелс и Шотландия избират местна власт

"Лейбъристката партия твърде дълго приема хората в Хартълпул за даденост. Чух това отново и отново", отбеляза тя.

Това е първият път от създаването му през 1974 г., когато депутатското място е спечелено от консервативен политик.

Преди това то е било контролирано само от лейбъристите или, веднъж, от кандидат, който преди това беше депутат от Лейбъристката партия, но след това стана независим, преди да се завърне във формацията.

Резултатът е сериозна победа за Джонсън въпреки трудните няколко месеца за премиера, като успешната британска ваксинационна кампания изглежда е ключов фактор.

Критици също така казаха, че новата схема за отпуск на Консервативната партия, която правителството му въвежда, подкрепяйки краткосрочно работно време, за да помогне за защитата на работните места на хората по време на кризата - също е ключов фактор.

Резултатът е еднакъв удар и за лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър, който е председател само от една година.

Победата обаче няма да има значение за влиянието на Джонсън в британския парламент, тъй като неговата партия вече притежава мнозинство.

Стармър и Джонсън все още не са коментирали публично резултата от междинните избори.

Бивш депутат обаче, който заемаше мястото, Питър Манделсън, каза пред Би Би Си, че резултатът бил в отговор на "две К-та: Ковид и Корбин".

Корбин визира бившия лидер на лейбъристите Джереми Корбин, който обяви, че се оттегля от поста си през 2019 г.

Неговото председателство беше спорно, след като членове на партията и нейни поддръжници се отцепиха във връзка с неговите крайнолеви възгледи.

Това беше отхвърлено от бивш член на правителството в сянка на Корбин, Даян Абът.

Тя написа в "Туитър": "Смазващо поражение за лейбъристите в Хартълпул. Не е възможно да се обвинява Джереми Корбин за този резултат. Лейбърист спечели два пъти депутатското място под негово ръководство. Киър Стармър трябва да помисли отново за стратегията си."

Междинните избори се проведоха вчера, в същия ден като местни и кметски избори в цяла Англия, както и избори за шотландския и уелския парламент.

В Шотландия и Уелс текат преброявания на гласовете, а резултатите за парламентарните избори в Уелс се очакват късно днес.

Междувременно парламентарните резултати в Шотландия се очакват чак утре.

Очаква се изборите в трите британски провинции да приключат най-късно във вторник, в зависимост от това колко бързо се броят и проверяват гласовете.