През юли канадската провинция Манитоба бе две седмици без нито един нов случай на COVID-19. Театрите и казината отново отвориха врати и децата скоро се върнаха в училище, пише "Ройтерс".

Към октомври 1,4 милиона души, живеещи в провинция, само малко по-малка в географско отношение от Тексас, са с най-високия процент на активни случаи в Канада - сега 512 на 100 000 души, или почти четири пъти повече от националния процент.

"След няколко седмици ще се окажем в катастрофална ситуация", коментира д-р Ананд Кумар, лекар от реанимацията в Манитоба.

Много американци гледаха с копнеж на север от границата по време на първата вълна на пандемията, тъй като Канада държеше под контрол инфекциите и хоспитализациите от COVID-19, докато те скочиха в Съединените щати. Но изтощението на канадците с пандемичните ограничения сега съвпада с вълна, която заплашва да претрупа здравните системи в няколко провинции.

Канада е регистрирала над 302 000 случая и над 11 000 смъртни случая по време на пандемията. На национално ниво към 3 ноември в болници има 1114 пациенти с COVID-19, много под пролетния пик от 2 701, но двойно повече, отколкото преди месец.

При този темп ежедневният брой случаи в Канада може да се удвои до началото на декември, предупредиха здравните служители миналата седмица.

Ситуацията вече се влошава в Манитоба, където предаването от общността е толкова широко разпространено чрез домове за грижи, болници и семейни събирания, че здравните служители не могат да идентифицират основните източници.

В столицата на Манитоба, Уинипег, с население от 750 000 души, Кумар вижда тенденция, подобна на огнищата, обхванали Ню Йорк през пролетта и в момента Ел Пасо, Тексас, с камиони-фризери за съхранение на трупове.

Еднодневният рекорд на Манитоба от 508 случая на 10 ноември е тройно по-висок в сравнение с две седмици по-рано, като отделенията за интензивно лечение са почти пълни.

"След като преминете капацитета на интензивните отделения, смъртността се изстрелва като ракета", каза Кумар, който е учил за лечение на инфекциозни заболявания и за критични грижи.

Манитоба планира да създаде импровизирани болници на стадиони или конгресни центрове за настаняване на пациенти при претоварване.

"Всичко става все по-тревожно всеки ден", каза главният директор по медицински грижи в Манитоба Ланет Сирагуса, допълвайки че се доближават до най-лошия сценарий.

Алберта, където е вторият най-висок процент на случаите в Канада, има хоспитализации и инфекции, изискващи интензивно лечение, заплашващи да надхвърли предишните максимуми, включително огнища в 10 болници.

"Рецепта за катастрофа"

В Квебек, който е с най-висок процент и брой смъртни случаи в Канада, някои заразени възрастни хора в домове за възрастни хора с огнища на болест се преместват в други заведения, което поражда опасения от разпространение на вируси.

Активните случаи в Онтарио се увеличават, дори когато провинцията затегна ограниченията за нарастващия брой региони.

Манитоба отново наложи бизнес ограничения и спря стотици операции. Но магазините, на които е разрешено да работят, бяха претъпкани миналия уикенд, тъй като персоналът пренебрегна ограниченията за капацитета, коментира главният служител по обществено здраве д-р Брент Русин.

Основният проблем е медицинският персонал, като медицинските сестри работят извънредно и на допълнителни смени, което води до изтощение и допълнителен риск. Поне 100 медицински сестри са се заразили през тази втора вълна, заяви председателят на Съюза на медицинските сестри в Манитоба Дарлийн Джаксън.

"Наистина е вероятно болниците в Уинипег да бъдат изправен пред огромни трудности за известно време", каза Антъни Дейл, президент на болничната асоциация в Онтарио.

Квебек и Онтарио заедно имат половината от активните случаи на COVID-19 в Канада и 90% от свързаните с тях смъртни случаи.

Здравните власти пренасочват към някои медицински заведения в Монреал, които имат свободни места поради смъртни случаи през първата вълна, да приемат заразени чуждестранни лица от други места, които нямат място или са изправени пред огнища.

Администраторите обясняват, че тези, които не се нуждаят от хоспитализация, са настанени в "горещи зони", които имат отделен персонал, легла и входове.

Един център в Лавел, Квебек, прие този месец пациенти от близките домове, които трябва да изолират хора, които имат положителен тест, каза Джудит Гудро, говорител на здравния съвет на района.

"Има толкова много причини, поради които това е рецепта за катастрофа", коментира Джойс Шанкс, чийто баща живее в заведение за дългосрочни грижи в Монреал, което все още не е приело други лица отвън.

Броят на заразените пациенти остава управляем, каза FSSS-CSN, синдикат в Квебек, който представлява санитари. "Въпросът е колко голямо ще бъде разпространението", обяснява президентът на профсъюза Джеф Бегли.

Последните модели показват 6 500 нови случая на ден в Онтарио до края на декември, ако не се предприемат действия. Експертите по обществено здраве не са оптимисти по отношение на настоящата ситуация.

Засега "болниците се справят, но няма много място за действие", каза д-р Хауърд Овенс, главен директор по медицинска стратегия в Sinai Health System в Торонто.

Тенденцията, при която повече хора на 50 и повече години се разболяват, е особено обезпокоителна, тъй като най-вероятно е да се нуждаят от престой в болница и леглата бързо ще се запълнят, допълва д-р Линора Саксингър, специалист по инфекциозни болести в Университета в Алберта. "Всичко може да рухне за миг."