От началото на тази година една трета от всички, починали в Бразилия, са жертви на Covid-19. Според данни от Националния граждански регистър на Бразилия, в страната са регистрирани 615 329 смъртни случая между 1 януари и 30 април. От тях 208 370 са свързани с Covid-19, според бразилското министерство на здравеопазването - 33,9% от общия брой на нацията.

През последните месеци коронавирусът настъпва в южноамериканския гигант - подхранван отчасти поради пренебрегване на предпазните мерки за социално дистанциране и появата на изключително заразни нови варианти - и отне повече животи през последните четири месеца, отколкото през цяла 2020 г. Повече от 78 000 души в Бразилия са починали от усложнения на вируса само през миналия месец.

Бразилия надхвърли 400 000 жертви на коронавируса

Бразилия надхвърли 400 000 жертви на коронавируса

Страната бележи нов мрачен рекорд

Междувременно, въпреки силната имунизационна програма на Бразилия, разпространението на ваксини Covid-19 е бавно, подсигурено от недостиг на доставки и забавяне в първите дни на сключването на сделки с глобални фармацевтични компании. Досега са ваксинирани по-малко от 10% от населението. Докато правителството на бразилския президент Жаир Болсонару не иска да налага ограничения върху движението или икономическата активност, местните мерки за блокиране, наложени от областните управители и кметовете на градовете през март и април, работят за забавяне на скорошното възраждане на пандемията.

Ежедневната смъртност е спаднала от своя връх от над 4000 през април до около 2100. Но докато местните власти отварят икономиката по настояване на Болсонару, бразилски учени предупреждават за нов прилив на случаи и смъртни случаи това лято. Откакто пандемията започна, Бразилия натрупа един от най-високите абсолютни жертви на Covid-19 в света, на второ място след САЩ, където Covid-19 беше третата причина за смъртта миналата година.

Бразилия е на прага да счупи мрачен рекорд

Бразилия е на прага да счупи мрачен рекорд

Пандемията поразява все по-млади бразилци

В сравнение с населението от около 211 милиона, мащабът на смъртните случаи на Covid-19 в Бразилия е дори по-силен: Бразилия е претърпяла 193 смъртни случая на Covid-19 на всеки 100 000 души от началото на пандемията - по-висока от 176 смъртни случая в САЩ на 100 000 души , и 16 смъртни случая на 100 000 души в Индия, където в момента вирусът е извън контрол.