Масовата чистка по високите етажи в Саудитска Арабия заради обвинения в корупция е причина за безпокойство по няколко линии. Това обяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, добавяйки, че Вашингтон внимателно следи безпрецедентното разследване в страната от Персийския залив за предполагаема злоупотреба със средства на стойност 100 млрд. долара, съобщава "Франс прес".

Говорейки пред журналисти в самолета преди да пристигне във виетнамския град Дананг, където Тилърсън придружава американския президент Доналд Тръмп на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанския форум за икономическо сътрудничество (APEC), първият дипломат на САЩ заяви, че чистката срещу корупцията в Саудитска Арабия е била "добре планирана".

"Мнението ми е, че това повдига няколко опасения, докато не видим по-ясно как тези отделни личности се справят с това", посочи Тилърсън.

$100 млрд. откраднати и 201 души задържани за корупция в Саудитска Арабия

$100 млрд. откраднати и 201 души задържани за корупция в Саудитска Арабия

100 милиарда долара са присвоени при финансови злоупотреби и корупция

Повече от 200 души бяха арестувани за разпит заради корупционния скандал, като това е най-голямата чистка сред елита на Кралството в неговата съвременна история.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман консолидира властта в ръцете си, като сред десетки високопоставени фигури, които бяха уволнени или арестувани, бяха принцове, министри и бизнесмени милиардери.

Чистката се случва на фона на покачването на напрежението в региона, като Саудитска Арабия и Иран се скараха заради неуспешната ракетна атака срещу летището в Рияд в събота, за която отговорност поеха подкрепяните от Техеран бунтовници хуси в Йемен.

Политическа криза в момента се разразява и в Ливан, след като премиерът Саад Харири шокиращо обяви, че подава оставка в реч, произнесена от Рияд, като изтъкна "хватката" на Иран върху страната му и заплахите за живота му.

Вашингтон е твърд съюзник на Саудитска Арабия, но има опасения, че престолонаследникът би могъл да падне в собствената си клопка чрез разследването за корупция.

"Остава да се види колко разрушително ще бъде това", посочи Тилърсън, добавяйки, че е говорил със саудитския си колега Адел ал Джубейр преди два дни.

Тръмп подкрепи чистките в Саудитска Арабия

Тръмп подкрепи чистките в Саудитска Арабия

Реформи в богатата на петрол страна