Косово е част от геополитическата конфронтация между САЩ и Русия, коментира Милован Дрекун, председател на сръбската парламентарна комисия за Косово и Метохия, цитиран от "Танюг".

"Първото послание на американския помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл е, че проблемът между Косово и Метохия, както и отношенията на САЩ със Сърбия, ще бъдат третирани като част от геополитическата конфронтация на Вашингтон с Москва, което не е добре за Сърбия", обяснява Дрекун.

"Второто послание е, че САЩ ще продължат едностранния си подход към проблема, че там няма промени и че ще поддържа твърда позиция по отношение на Сърбия по въпроса за Косово и Метохия", допълва Дрекун.

"Създаването на косовска армия не променя баланса на сигурността в региона, а напротив, подобрява я", коментира премиерът на Косово Рамуш Харадинай, след среща със словенския външен министър Карл Ервавец, съобщава ИБНА.

Премиерът Харадинай коментира, че "има много приятен климат на приятелство между Косово и Словения. Словения е един от най-големите инвеститори в страната, а Косово има интерес да продължи това икономическо партньорство".

От своя страна словенският външен министър похвали големите постижения, постигнати в Косово през последните десет години на независимост, изразявайки готовността на Словения да сътрудничи в областта на икономиката и в подкрепа на Косово по пътя на интеграцията.