Малко след 18.15 българско време парламентът на Косово прие декларацията на независимостта.
От този момент Косово се обявява за суверенна и независима държава, заяви премиерът Хашим Тачи.

Новият флаг...
Син с шест бели звезди

В подкрепа на декларацията гласуваха 109 депутати, като 10-те народни представители - сърби, не присъстваха на извънредното заседание.

Косово никога не е имало толкова много приятели, колкото има днес. А утре ще има още повече.

С тези думи при започване на заседанието в 16.00 българско време, председателят на косовкия парламент Якуп Красничи поздрави присъстващите и отправи благодарност към всички които са подкрепили Косово.

Основните точки в дневния ред на извънредното заседание бяха две - представяне на декларацията за независимост и приемането й.

Министър-председателят на Косово Хашим Тачи определи този ден като исторически и изрази благодарността си към всички, който са помогнали на провинцията да стигне до този момент в историята й.

От днес Косово е гордо, независимо и свободно
Хашим Тачи

По време на обръщението си към всички присъстващи официални представители Тачи заяви, че тепърва областта ще трябва да се справя с много предизвикателства.

Едни от тях са проблемите с образованието, безработицата, инфраструктурата и пътя на провинцията към Европа.

Никога надеждите ни не са били по-големи, хората никога не са били по-обединени, допълни косовският премиер.

С декларацията за независимост на Косово, която премиерът Хачим Тачи прочете в 16.30 българско време - 30 минути след започване на парламентарното заседание, той призова Сърбия и всички останали страни да приемат независимостта на областта.

В декларацията се посочва, че Косово ще се придържа към Устава на ООН, принципите на добрите съседски отношения и ще уважа суверенитета останалите страни.

Премиерът увери, че новата държава ще си сътрудничи с Трибунала в Хага и възнамерява да продължи отношенията си със Сърбия, с която има търговски отношения.

Косово никога няма да е зависимо от Белград отново и ще е мултиетническа държава, обяви Хашим Тачи на официалната церемония по изчитането на декларацията за независимост.

Сърбия и Русия от своя страна отмениха декларацията за независимост, като я обявиха за незаконна.