Самопровъзгласилият се за лидер на Кот д'Ивоар Лоран Гбагбо изгони посланиците на Великобритания и Канада в бившата френска колония. Той обяви това в изказване по националната телевизия, съобщи БиБиСи. По думите му решението е взето в отговор на действията на двете страни.

Припомняме Канада и Великобритания са сред държавите, които не признават Лоран Гбагбо за президент на африканската страна и се обявяват в подкрепа на неговия съперник Аласан Утара.

БиБиСи посочва, че отстраняването на двамата дипломати има по-скоро символичен характер. Британският посланик, който отговаря за отношенията на Лондон с няколко страни в региона, ще продължи да работи в съседната на Кот д'Ивоар Гана. Посланикът на Канада най-вероятно също ще може да осъществява поверените му отговорности.

Въпреки това и двете страни не закъсняха с реакцията.

От британското външно министерство излязоха с позиция, в която изрично подчертаха, че правителството в Лондон признава за президент на Кот д'Ивоар Аласан Уатара, избран чрез демократични избори. Канадският външен министър Лорънс Канон заяви, че страната му не признава Гбагбо за държавен глава на бившата френска колония и в този смисъл действията му нямат легитимен характер.

Междувременно САЩ блокираха сметките на Лоран Гбагбо, съпругата му и трима негови съветници в американски банки.

Преди известно време САЩ и Европейския съюз наложиха забрана за пътуване на тяхна територия на Гбагбо. Преди известно време пък централната банка на държавите от Западна Африка блокира достъпа му до сметките до държаните пари.

Страната изпадна в политическа криза в началото на декември, след като двама от кандидатите за президент се обявиха за победители в изборите и положиха клетва като държавен глава на африканската държава.

Досегашният президент Лоран Гбагбо се закле за нов мандат като президент на Кот д'Ивоар. Това стана, въпреки че ООН, Съединените щати и Европейският съюз признаха за победител неговия съперник Аласан Уатара.