Кралица Елизабет II откри срещата на върха, провеждаща се веднъж на две години, на оглавяваната от Великобритания Общност на нациите (по-известна като Британската общност), като призова 53-те страни членки на общността да предприемат действия за намаляване на замърсяването с пластмаси, съобщава ДПА.

"Ние сме една от големите приобщаващи сили... и изглежда, че ставаме все по-силни от година на година", изтъкна кралицата пред 53-те правителствени ръководители, включително британският премиер Тереза Мей и индийския премиер Нарендра Моди.

Бутилираната вода "бъкана" с пластмаса

Бутилираната вода "бъкана" с пластмаса

Открита е в над 90 процента от изследваните марки бутилирана вода

Тя подчертала инициативите на Общността на нациите, включително "синята харта" за опазване на морската околна среда, изтъквайки, че британското кралско семейство било "гордо да играе роля" в тях.

Мей отдаде почит на "службата и отдадеността" на кралицата към Общността на нациите, която Елизабет II оглавява от 1952 г.

"Вие бяхте вярна на най-дълбоките ценности на Британската общност - гласът на най-малката страна членка е точно толкова ценен, колкото и на най-голямата; че най-богатите и най-бедните застават рамо до рамо", изтъкна Тереза Мей в реч.

"За вашата служба, за вашата отдаденост, за вашето постоянство - благодарим ви", допълни британският премиер.

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Българското Черноморие е едно от най-замърсените с микропластмаса

Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър

Тереза Мей по-рано призова другите страни по време на двудневната среща на върха да последват плана на Великобритания да прекрати продажбата на пластмасови сламки, пластмасови бъркалки и пластмасови клечки за уши.

"Пластмасовите отпадъци са една от най-големите екологични заплахи, пред които е изправен светът, поради което опазването на морската околна среда е от централно значение за дневния ред на ръководителите на страните от Общността на нациите", допълни британският премиер.

Повечето от 53-те държави в Британската общност, създадена през 1949 г., някога са били управлявани пряко или непряко от Великобритания.