Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз призова за цялостно решение по отношение на Иран и разоръжаването на неговия филиал "Хизбула" в Ливан, като изрази подкрепа за усилията на САЩ за започване на преговори между Израел и палестинците по време на първото си обръщение към Общото събрание на ООН, предаде "Ройтерс". 

Той каза, че Иран е използвал ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили, "за да засили своите експанзионистични дейности, да създаде свои терористични мрежи и да използва тероризъм", като добави, че това не е създало нищо друго освен "хаос, екстремизъм и сектантство".

"Изискват се цялостно решение и твърда международна позиция", изтъкна той пред 193-членното Общо събрание на ООН във видео изявление, записано предварително заради пандемията от коронавируса.

САЩ се отказаха от иранското ядрено споразумение през 2018 г., като президентът Доналд Тръмп го нарече "най-лошото споразумение, сключвано някога". Оттогава Вашингтон наложи едностранни санкции и настоява, че всички страни също трябва да възстановят санкциите на ООН в опит да подтикнат Ислямската република да договори ново споразумение.

Ала всички останали страни по ядреното споразумение, включително дългогодишни съюзници на САЩ, и 13 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН казват, че искането на САЩ за санкциите на ООН е невалидно, а дипломати твърдят, че малко страни е вероятно да възобновят ограничителните мерки.

"Опитът ни с иранския режим ни научи, че частичните решения и помиряването не спряха заплахите му за международния мир и сигурност", подчерта крал Салман.

Относно опитите да посредничи за мир между Израел и палестинците, саудитският монарх заяви, че арабската мирна инициатива от 2002 г. е основата за "всеобхватно и справедливо решение", гарантиращо на палестинците да получат независима държава със столица Източен Йерусалим.

"Подкрепяме усилията на настоящата администрация на САЩ за постигане на мир в Близкия изток чрез довеждане на палестинците и израелците до масата на преговорите, за да постигнат справедливо и всеобхватно споразумение", отбеляза той.

Кралят се въздържа да одобри неотдавнашните споразумения, постигнати с посредничеството на САЩ, на Обединените арабски емирства и Бахрейн за нормализиране на отношенията с Израел. Саудитска Арабия тихо се съгласи със споразуменията, но даде знак, че не е готова да предприеме действия от своя страна.

Палестинските лидери осъдиха затоплянето на отношенията на ОАЕ и Бахрейн с Израел, определяйки това като предателство на усилията им да се сдобият с държавност в окупирания Западен бряг и Ивицата Газа.

Крал Салман заяви също така, че кръвопролитният взрив в пристанището на ливанската столица Бейрут миналия месец "се е случил в резултат на хегемонията на Хизбула... по отношение на процеса на вземане на решения в Ливан със силата на оръжието".

"Тази терористична организация трябва да бъде разоръжена", настоя саудитският крал.