ПОСЛЕДНО: Виж по-надолу последните събития от Киев и Украйна...

Най-малко нови 35 убити при сблъсъци между милицията и протестиращите, съобщиха от здравното министерство на Украйна.

Според данните на ведомството 505 души са ранени, а 292-ма са хоспитализирани.

По-късно министерството обяви, че 67 души са убити и над 550 са ранени в резултат на сблъсъците в Украйна от вторник. Здравното министерство поясни, че 11 са починали в болница. Според опозиционери загиналите са повече от 70.

Преди това фотограф на "Ройтерс" е видял 10 тела, завити с одеяла на Майдана. Според "Асошиейтед прес" убитите са протестиращи. Фотографът Василий Федосенко обяви, че е видял шест тела да лежат в северозападната част на площада и малко по-късно е видял други четири тела на около 100 метра разстояние от предишното място.

Всичките са цивилни, добави той.

Малко по-късно фотографът на Ройтерс заяви, че е видял 15 тела на земята, които са покрити с одеяла. Te са на или близо до Майдана.

Представители на Самоотбраната обявиха за украинската медия, че тези хора са застреляни от „снайперист" от милицията, който е стрелял в главите им, предаде УНИАН.

Има данни за 29 ранени служители на вътрешното ведомство след снайперистки огън от покрив на сграда, обявиха от министерството пред Интерфакс.

По-късно от ведомството уточниха, че броят на убитите служители на реда е достигнал 13. 565 милиционери са ранени. От тях 410 са хоспитализирани.

В съобщение на министерството се казва, че „протестиращите на киевския площад „Независимост" открито използват оръжия срещу силите на реда. На ранените в момента се оказва медицинска помощ".

Припомняме, днес е обявен ден на траур заради убитите 28 души при сблъсъците през последните 48 часа.

На Майдана в Киев беше открита стрелба, въпреки договореното между властта и опозицията временно примирие. След като силите на реда започнаха да се оттеглят от площада, група протестиращи е започнала да ги преследва.

Екипи на телевизия CNN на площада свидетелстват за лежащи безпомощно на площада  демонстранти. Поне три тела са били изнесени на носилки.

Агенция „Франс прес" съобщава за стотици демонстранти, които са нападнали тази сутрин полицейския кордон на площад „Независимост", поемайки контрол над площада.

Новата проява на насилие се случва, докато в същото време външните министри на Германия, Франция и Полша са на посещение в Киев, за да се срещнат с президента Виктор Янукович и с лидерите на опозицията.

Междувременно депутатите и служителите на украинския парламент, Върховната Рада, бяха спешно евакуирани от сградата, предаде Интерфакс.

Обаче към 10 часа демонстранти са успели да проникнат в сградата на парламента.

В Мариинския парк и на площад „Конституция" са се събрали стотици привърженици на властта.

Край Парковата алея са разположени части на специалните сили „Беркут", наблизо са се събрали и младежи с каски, защитни съоръжения и палки. Те обявиха, че са готови „да защитават конституцията".

Радикалното движение на опозицията в Украйна превзе „Октомврийския дворец" на улица Институтска, предават агенциите.

Припомняме, радикалите от „Десен сектор" отказаха да спазят договореното за днес с президента Янукович примирие.

В „двореца" в момента се помещава Международният център за култура и изкуство.

В същото време по високоговорителите на Майдана прозвучала молба за кола на Спешна помощ, както и обръщение до всички лекари в Киев да оказват помощ на ранените.

Бойците от „Беркут" продължават използването на гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите, които пък се стремят да ги изтласкат по-далеч от Майдана.

Част от митингуващите укрепват барикадите, а други групи атакуват „Беркут" с камъни и коктейли „Молотов".

По-рано от управляващата „Партия на регионите" опровергаха информацията, че радикални елементи са успели да проникнат и в украинската рада. Партията призова международната общност да спре да подкрепя радикалните активисти в страната.

Има информация, че демонстрантите са превзели хотел „Украйна", който е разположен до Майдана. В него живеят много депутати. Съобщава се, че всички гости и служители на хотела са евакуирани.

Няколко невъоръжени служители на вътрешното министерство се придвижват към Майдана с няколко протестиращи. Не е ясно дали демонстрантите ги държат като заложници или милиционерите са се присъединили към недоволните.

Същевременно група от силите „Беркут" бързо се мести по улица „Грушевска" към сградата на парламента.

Служители на милицията са конфискували оръжия, муниции, бейзболни бухалки палки от влак с направление Лвов-Киев.

Междувременно украинският депутат Царев е обявил, че бунтовниците са въоръжени с картечници и ръчни гранати.


Източник заяви, че украинският кабинет е евакуиран.

Последно:

23:21 Още петима депутати от украинската Върховна рада напусната фракцията на Партията на регионите.

22.02 На извънредно заседание украинската Върхона рада прие забрана за провеждане на т. нар. „антитерористични операции" срещу протестиращите граждани. Според решението на парламента, огънят трабва да бъде прекратен и всички служители на силови части да бъдат изведени от районите на напрежение в страната.

20.46 Генералният секретар на НАТО Андерс Фог  Расмусен заяви, че правителството на Украйна носи отговорност и не бива да използва прекомерна сила срещу протестиращите.  По думите му, украинската армия трябва да остане неутрална и да не излиза срещу гражданите. Расмусен допални, че единственият изход е диалогът.

20:13 Редица евродепутати планират да посетят Киев в събота, за да видят със собствените си очи случващото се.

19:51 Президентът Янукович работи в президентството в Киев, обявиха от пресслужбата, цитирана от Интерфакс. Неговите синове Александър и Виктор, както и техните семейства, също са останали в Украйна. Информацията е на фона на спекулации в интернет, че Янукович е напуснал страната.

Имаше спекулации, че украинският лидер е потърсил политическо убежище в Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли информацията като фалшива и част от „информационна война".

19:43 По непотвърдени данни някои топ официални лица от правителството и техните семейства са напуснали Киев. Журналистът Хана Бабинец от независимата телевизия Hromadske съобщи от киевското летище „Жуляни": „Три самолета излетяха през последните пет минути. Много вероятно е те да пренасят пари: под охрана бяха свалени куфари от бронирани коли, обикновено използвани за транспортиране на пари...от администрацията на летището обявиха, че заплануваните полети са забавени".

19:41 Игор Костенко, журналист от вестник Sportanalytic от региона Тернопил, е бил убит на Майдана днес.

19:38 Администрацията на град Лвов, Западна Украйна, е постигнала съгласие с милицията за създаване на звена за самоотбрана на регионалната база на спецчастите „Беркут", съобщи Интерфакс. Тези подразделения ще работят заедно със силите на реда за предотвратяване на допълнително дестабилизиране на ситуацията и провокации.

19:21 Кореспондент на БиБиСи в Киев съобщи, че „има бой в парламента между депутати". Той добави, че физическата разправа е започнала, след като депутат от управляващата Партия на регионите е поискал да напусне пленарната зала. Има информация за напуснали най-малко четири депутати от Партията на регионите.

19:18 Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко призова в съобщение да не се провеждат повече разговори с президента Янукович. „Призовавам опозицията никога да не сяда на масата за преговори с Янукович. Всеки, който наруши това табу, ще стане съучастник на Янукович в убийството на цивилни хора", отбеляза тя.

19:14 Милицията в град Лвов, Западна Украйна, е открила и си е върнала 1 189 оръжия, които са били взети от радикални елементи, атакували милиционерски участъци по-рано тази седмица.

19:13 От 18 февруари общо 18 565 служители от звената към министерството на вътрешните работи са потърсили медицинска помощ. От тях са хоспитализирани 410. Броят на убитите служители на реда днес е 13.

19:13 130 служители на реда са приети в болница заради огнестрелни рани, съобщиха от вътрешното министерство.

19:10 Външните министри на ЕС постигнаха съгласие да наложат санкции на отговорните за насилието в Украйна, обяви външният министър на Италия Ема Бонино. Санкциите включват визова забрана и замразяване на активите на тези, които са отговорни за кръвопролитията. „Решението ще бъде приложено много бързо", добави тя.

19:04 Интернетът в Киев спрян в последните часове.

19:00 Външни министри от ЕС и украинският президент Виктор Янукович са обсъдили „пъна карта" за излизане от кризата, която трябва да бъде приета от опозицията и правителството, каза източник от германската делегация. Топ дипломатите на Франция, Германия и Полша, които в момента са в Киев, предложили изграждане на преходно правителство и предсрочни президентски избори като част от план за мирно уреждане на кризата, предаде ДПА. Планът включва също реформиране на конституцията.
Очаква се министрите да останат в Киев до петък.

18:50 Един от опозиционните лидери Арсений Яценюк говори пред депутатите по време на извънредната сесия на парламента. Външните министри на Германия, Франция и Полша се очаква да се срещнат с лидерите на опозицията, за да намерят решение.

18:45 Киев е в пълна паника. Няма пари в банкоматите. Огромни опашки за газ и храна. Таксиметровите шофьори са увеличили тройно цената на превоза.

18:36 Броят на убитите служители на реда достигна 13, обяви вътрешното министерство. 565 милиционери са ранени. От тях 410 са хоспитализирани.

18:31 Министерството на здравеопазването потвърди, че 67 души са загинали от 18 февруари в Киев. 11 са починали в болница, отбелязва се на страницата на министерството. По-рано беше съобщено за 64 жертви.

18:25 Лидерите на опозиционните парламентарни фракции провеждат „извънредна среща" с външните министри на Полша, Германия и Франция, обяви заместник-председателят на Върховната Рада Руслан Кошулински.

18:22 Свидетели разказаха, че два военни хеликоптера са кацнали на летище "Сергей Прокопиев" в Донецк, с които двамата сина на президента Янукович се готвят да напуснат Украйна.

18:15 Белият дом призова президента на Украйна незабавно да изтегли силите на реда от центъра на Киев и да разрешат кризата с политически средства. САЩ ще работи с европейските си съюзници да подведат под отговорност виновните за насилието в Украйна, допълва се в съобщението на Белия дом. Призовава се също да не се изпращат военните в конфликта.

18:00 Върховната Рада все пак ще проведе извънредно заседание. Нужният кворум се събра, обяви Арсен Аваков от партия „Баткивщина". Според него 227 депутати са се регистрирали, а са нужни 226. Парламентът се очаква да разгледа въпроса за оставка на председателя на радата Владимир Рибак. Заместник-председателят на Върховната рада Руслан Кошулински от опозиционната партия „Свобода обяви, че 227 депутати от 450 са се регистрирали - повечето са от опозицията.

17:57 64 души са убити и над 550 са ранени в резултат на сблъсъците в Украйна от вторник, според министерството на здравеопазването. Обаче лекари от лагера на протестиращите съобщават за най-малко 70 убити опозиционери само днес в Киев.

17:55 Първият президент на Украйна Леонид Кравчук (1990-1994) смята, че парламентът трябва да приеме закон, който ограничава президентската власт, също да се проведат президентски и парламентарни избори.

17:53 Лекар от лагера на протестиращите съобщи, цитиран от АП, че най-малко 70 активисти са убити в Киев днес.

17:52 В Ровно, североизточна Украйна, регионалият съвет гласува за сваляне на правомощията на назначения от правителството състав на регионалната администрация. „Ние поехме отговорността за управлението на региона Ровно", обяви председателят на съвета Михайло Кирилов за УНИАН.

17:51 Реалният брой на загиналите може да бъде повече от 50 души, заяви омбудсманът Валерия Лутковская, цитирана от УНИАН. „Стотици хора са хоспитализирани", каза тя в съобщение.

17:45 Полският външен министър Радослав Сикорски написа в „Туитър", че ще се срещнат с опозицията, за да тестват предложеното споразумение. "Слухове за шокиращ брой жертви" допълни дипломатът.

17:44 26 депутати, които са членове на така наречената антикризисна парламентарна група, гласуваха за избиране на друг председател на украинския парламент и предадоха този пост на опозицията. Също гласуваха за избиране на нов премиер, като кандидатурите се подкрепят от всички парламентарни фракции.

17:40 Киевското метро започна да работи отново, след като бе спряно във вторник, но ключовите метростанции в централната част на страната са затворени.

17:32 Външните министри на Франция и Полша написаха в „Туитър", че са приключили срещата си с президента Янукович и сега ще имат друга с опозицията, за да тестват предложеното споразумение. Френският външен министър Лоран Фабиюс писа още, че техните разговори с държавния глава на Украйна са продължили 5 часа.

17:25 БиБиСи информира, че е имало няколко атаки тази сутрин в Лвов, които са имали за цел да дестабилизират града.

17:24 Политическите партии в Държавната Дума на Русия са против предсрочна оставка на президента Виктор Янукович и не смятат, че тази стъпка има реален шанс да намали напрежението в Киев, каза председателят на Кримския върховен съвет Владимир Константинов.

17:20 Преговорите между външните министри на Германия, Полша, Франция и украинския президент приключиха, обяви говорителят на полското външно министерство за Ройтерс. Дипломати обявиха за „Франс прес", че тримата дипломати ще комуникират със своите колеги в Брюксел по телефона или с видео връзка.

„Външните министри излязоха мрачни от срещата с президента Янукович и без да кажат дума на журналистите. Това е лош знак", писа в „Туитър" журналистът Павел Шеремет. АП коментира, че нито опозицията, нито правителството управляват хаоса. Също така нито една от двете страни не изглежда да е готова на компромис.

17:16 Депутатите от Партията на регионите не искат да участват на извънредната сесия на Върховната Рада, обяви Олег Царьов от партията за РИА Новости. „Няма да вземем участие в днешното заседание и няма да гласуваме. Само тези депутати, които напуснаха нашата партия, могат да гласуват", допълни той.

17:15 „Анонимните" удариха сайта police.gov.uа.

17:14 Протестиращите изграждат барикади по нови окупирани от тях територии.

17:10 Външните министри на Германия, Франция и Полша виждат шанс за компромис между правителството на Украйна и опозицията при срещата си с президента Виктор Янукович. „Има шанс за компромис", каза източник от ЕС за Ройтерс след първия кръг от преговори.

17:00 Бойци от вътрешните войски в Прикарпатия, Ивано-Франковска област, са отказали да изпълняват задълженията си и са предали оръжието, екипировката и боеприпасите си на протестиращите, съобщи украинската телевизия "Пети канал".

16:54 Естония осъди насилието в Украйна и е готова да подкрепи санкции срещу отговорните за насилието в страната, обявиха от правителствената служба, предаде Интерфакс.


16:53 Руският заместник външен министър Григорий Карасин смята, че в Украйна е започнала информационна война и това създава опасна ситуация. „ В социалните мрежи се разпространяват измислени истории за масово вземане на заложници и убийства. Всичко това създава много опасна атмосфера", каза Карасин за Россия 24, допълвайки, че той е обсъждал това по време на среща с украинския топ дипломат Леонид Кожар.

16:53 Външните министри на Германия, Франция и Полша не се очаква да пристигнат в Брюксел за срещата на външните министри на ЕС, тъй като разговорите в Киев с президента Янукович продължават, обявиха дипломатически източници за Ройтерс. Полският вестник Wyborcza информира, че е възможно външните министри на Полша, Германия и Франция да постигнат споразумение с Янукович. Срещата между тях продължава вече няколко часа. Вестникът не уточнява какъв вид компромис може да се постигне.

16:48 Има информация, че военни транспортни самолети се подготвят да кацнат на летище „Хостомел" до Киев.

16:43 Украински дипломати смятат, че е дошло време за компромис и че са убедени, че подписването на споразумението за асоцииране с ЕС може да обедини украинците. Тяхното послание не е съгласувано с външното министерство и се разглежда като „бойкот".

16:40 Кремъл изпрати свой представител в Украйна да действа като медиатор, предаде „Франс прес". Руският президент Владимир Путин е изпратил омбудсмана Владимир Лукин в Киев да действа като медиатор в преговорите между опозицията и правителството, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че двамата лидери са говорили по телефона.

16:36 Екстремисти държат като заложници 67 украински войници от вътрешните войски, обявиха от вътрешното ведомство. Министерството уточни, че тяхната съдба все още не е ясна.

16:35 Крим, който има статут на автономна република в състава на Украйна, ще остане с правителство, каза председателят на кримския парламент на среща с руски депутати от „Единна Русия" в Държавната Дума.

16:32 Най-малко 35 милиционери са потърсили медицинска помощ днес, като 28 от тях имат огнестрелни рани, информираха от вътрешното министерство.

16:29 Великобритания предупреди, че може да има „международен отговор" за спиране на насилието. Външният министър Уилям Хейг подчерта, че трябва да има незабавна промяна на отношението на властите в Киев след последните сблъсъци.

16:27 Хаосът в Киев се усеща и във валутите на съседните страни, обяви Ройтерс. Стойността на полска злота падна с половин процент спрямо еврото. Подобен спад има и с валутите на Унгария и Румъния. В допълнение руската рубла удари най-ниското си ниво спрямо еврото. Същевременно банковата система на Украйна може да изпадне в колапс заради дългите опашки от украинци, които теглят своите спестявания.

16:24 Над 50 души са убити в Киев, болниците са препълнени с ранени, според Комисаря по човешките права към украинската Върховна Рада.

16:22 Докато броят на убитите расте, украинската икономика е във все по-голям риск, съобщава Ройтерс. Увеличаващото се насилие в Киев отслабва вече крехката украинска валута, достигайки най-ниското си ниво за последните пет години.

16:13 Регионалният съвет в Ивано-Франковск в Западна Украйна гласува вот на недоверие на президента Янукович, с който според съвета Янукович е „нелегитимен държавен глава", информира УНИАН.

16:11 Протестиращи се опитват да щурмуват президентската администрация в Киев, според агенция Ruptly.

16:09 Вътрешният министър Захарченко обвини за кръвопролитията „единствено опозиционните лидери и радикалите". Той призова екстремистите да предадат доброволно оръжията и лидерите на опозицията да не подкрепят радикални действия. „Подписах заповед и на милицията беше раздадено бойно оръжие, което ще бъде използвано в съответствие със закона", каза той в съобщение, публикувано на страницата на вътрешното министерство, съобщи Ройтерс.

16:08 Espresso TV излезе с кадри, които показват, че извънредното заседание на украинския парламент се провежда.

16:00 Очаква се външните министри да се съберат в Брюксел на извънредна среща заради ситуацията в Украйна. Първоначално срещата бе запланувана за 16 часа, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на прессекретарята на шефа на външната политика на ЕС Катрин Аштън. Мая Котчиянич обяви, че външните министри няма да чакат своите колеги от Германия, Полша и Франция, които преговарят с президента Янукович в Киев.

„Няма значение дали те ще присъстват физически на сесията. Има други начини да съобщят за резултатите от тяхната среща в Украйна", каза тя.

16:00 Кореспондент на БиБиСи съобщи, че в момента на Майдана няма димна завеса, няма служители на „Беркут", а протестиращите отново изграждат барикади.

15:53 На украинската милиция е предоставено огнестрелно оръжие и тя ще го използва според закона, обяви действащият министър на вътрешните работи Виталий Захарченко, предаде Ройтерс.

15:52 Група от украинци се опитва да нахлуе от улица "Крешчатик" до сградата на администрацията на президента на Украйна. Чува се стрелба и експлозии. Войници от вътрешните войски охраняват сградата. Получили са нареждане да бъдат в готовност, според Интерфакс.

15:41 Група от украинци е окупирала районен милиционерски участък и търговски център в югозападни предградия на Киев, предаде Интерфакс, позовавайки се на източници от милицията. Силите на реда до този момент не успяват да достигнат до окупирания мол, защото районът е „блокиран" от агресивна тълпа.

15:36 Съветите в украинския Транскарпатски регион гласуваха за обявяване на района за „свободен от управлението на Янукович", предаде УНИАН.

15:34 Великобритания е извикала украинския посланик в Лондон за втори път за два дни заради сблъсъците в Киев.

15:32 Влаковете с направление от Западна Украйна към Киев или сериозно закъсняват, или са отменени заради извънредна техническа работа, обявиха от украинската държавна жп компания. По непотвърдена информация допълните влакове са пуснати, за да могат да бъдат закарани поддръжници на правителството до Киев от рускоговорящата източна част.

15:25 Руското посолство в Украйна не е получавало молби за оказване на помощ на руски граждани във връзка с безредиците в Украйна. „Към момента посолството работи както обикновено, не е ставало въпрос за временно затваряне на посолството", каза източник.

15:21 Протестиращи блокираха три от седемте КПП за автомобили по полската граница - най-голямата част от границата на Украйна с ЕС, предаде УНИАН.

15:10 Очаква се ЕС да подкрепи налагането на санкции на тези, които са отговорни за насилието в Украйна, също така налагане на оръжейно ембарго на страната, според предварително изготвения текст на Съвета на външните министри на ЕС, получен от Ройтерс.

Агенцията обаче допълва, че официални лица от ЕС са предупредили, че текстът може да претърпи сериозна редакция и крайното решение ще се вземе по време на извънредната среща на външните министри в Брюксел по-късно днес.

15:04 Меркел е предложила Германия и ЕС да действат като медиатори в разговорите между опозицията и президента Янукович. Германският канцлер призовал Янукович по телефона да приеме предложението.

15:00 „На 20 февруари от прозорците на Киевската консерватория неизвестни въоръжени мъже откриха огън срещу служители на реда. Имайки за цел да се спаси животът и здравето на силите на реда, беше позволено да се разположат войници, за да се обезопасят места и според сегашното законодателство да се използват оръжия при самоотбрана", отбелязва се в съобщение на вътрешното ведомство.

8 войници от вътрешните войски и 12 служители на милицията са получили бойно оръжие.

14:57 Депутатите се събират във Върховната рада. Те са пазени от кордон от милиционери.

14:54 жители на Киев се редят на опашки, за да теглят пари от банкомати, каза кореспондент на Golos Stolitsy.

14:44 Германският канцлер Ангела Меркел казала на украинския президент Виктор Янукович, че „играта с времето ще доведе до нажежаване на конфликта и е голям риск", предаде Ройтерс.

14:42 Тримата външни министри на Германия, Полша и Франция проведоха двучасова среща с президента Янукович от 11 до към 13 часа. Те са спряха за почивка и се очаква да подновят разговорите до няколко минути, обяви кореспондент на БиБиСи.

14:38 В телевизионно обръщение говорителят на вътрешното министерство Валери Мазан осъди протестиращите: „Днес, въпреки обявения траурен ден, въпреки примирието, те стреляха по силите на реда и вътрешните войски, стрелят по тях с оръжия от рано тази сутрин на улица „Институтска". Към момента има повече от 20 ранени служители на реда, които са откарани в болница за лечение".

14:26 Трима милиционери са убити и над 50 са ранени днес, информират от вътрешното министерство. 30 от тях имат сериозни огнестрелни рани.

14:24 Най-малко 54 души са убити от началото на седмицата, предаде „Франс прес", позовавайки се собствени данни.

14:23 Радикални въоръжени мъже са отговорни за насилието в Киев, докато украинските специални части „Беркут" и останалите сили за сигурност от вътрешното министерство не са въоръжени, каза на пресконференция говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

14:21 Ситуацията в Украйна е ужасяваща. Има данни, че снайперисти стрелят и по лекари, докато те се грижат за ранените.

14:18 Служителите на „Беркут" вече са въоръжени с бойни оръжия, обяви прессекретарят на вътрешното министерство Сергей Бурлаков. „Ситуацията е усложнена. Снайперисти стрелят по наши служители. Тази стрелба се извършва с автоматични оръжия и снайпери. Ние имаме 29 ранени и един милиционер е починал в болница", добави той.
Бурлаков отказа да коментира какъв е броят на жертвите днес при сблъсъците в Киев, подчертавайки, че има данните само на жертвите от милицията.


14:15 Опозиционният лидер Виталий Кличко излезе с видео обръщение. В него той отбелязва, че „днес е решителен ден за украинците. Кръвопролитията продължават. Правителството възобнови кървавите провокации пред очите на целия свят".

„Въоръжени гангстери се разхождат свободно по улиците, за да атакуват хора и да създават илюзията, че има конфронтация между граждани. Но тези планове са обречени", заяви той.

Кличко призова парламента да се събере този следобед и незабавно да одобри решения за прекратяване на кризата; президентът Янукович веднага да обяви предсрочни президентски избори. Според него това е единственият начин за прекратяване на сблъсъците. Всеки гражданин, каза той, трябва да се обедини със съседите и приятелите си, за да защити живота, здравето и имота си.

„Всички заедно имаме задължението да спрем кръвопролитието", категоричен бе той.

14:07 Броят на загиналите днес е 22-ма. Така тази седмица са загинали най-малко 50, според АП.

14:01 Около 50 опозиционери са блокирали релсите и влак, който кара войници от Днепропетровск за Киев, съобщи Интерфакс-Украйна, позовавайки се на ръководител на местния клон на опозиционна партия. 10 вагона с 500 военнослужещи са задържани на малка гара извън Днепропетровск, Източна Украйна.

13:58 Кореспондент на БиБиСи съобщава, че милицията и протестиращите най-вероятно използват истински муниции.

13:52 Продължава насилието на площад „Независимост" в Украйна, броят на загиналите расте.

13:49 Канал 5 показа кадри с управителя на украинския град Черновци Михаил Папяев, който е обграден от бесни протестиращи, които скандират „хората умират" пред окупираната сграда на регионалната администрация.

13:46 Великобритания е привикала посланика на Украйна в Лондон. „Ние извикахме посланика и призовахме пред него да спрат насилието", каза говорител на външното министерство, предаде Ройтерс.

13:37 „Няколко етажа от хотела са под контрола на въоръжени опозиционери, които носят маски", каза кореспондентът на Алексей Ярошевски. „Ние не напускаме нашата стая, за да избегнем стрелбата", добави той.

13:34 Протестиращи изграждат нови барикади на Майдана.

13:31 Украинското вътрешно министерство и киевската гражданска администрация призоваха хората да не пътуват до центъра на града поради съображения за сигурност, съобщи Интерфакс-Украйна.

13:31 Лобито в хотел „Украйна", който се извисява над площад „Независимост", е превърнато в импровизирана морга, предаде АП. Телата на седем протестиращи лежат едно до друго под бял чаршаф пред рецепцията.

13:30 Украинският политик и кмет на Киев Владимир Макеенко е напуснал управляващата Партия на регионите. Той също е наредил работата на метрото да се поднови. Метрото беше затворено във вторник, предаде Интерфакс-Украйна. Той се обърна към президента и ръководителите на службите за сигурност, завявайки, че „събитията в Киев днес са трагедия за украинския народ". Макеенко изрази готовност да направи всичко, за да сложи край на убийствата на „братя" и да се спре кръвопролитието в центъра на Киев. „За да потвърдя това, аз ще поема отговорност за функционирането на Киев", добави той.

13:23 Офиси на опозиционната партия „Баткивщина" са били подпалени в южния град Одеса. На мястото има следи от коктейли „Молотов" и гилзи, обявиха от милицията, предаде УНИАН.

13:22 Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са провели телефонен разговор за политическата криза в Украйна, която се превърна във въоръжен конфликт, обявиха от пресслужбата на Кремъл. Путин е подчертал важността западните страни да намалят тона към украинското правителство и да осъдят опозиционните сили, които са отговорни за екстремистки и терористични действия.

13:21 Един от тримата опозиционни лидери в Украйна Арсений Яценюк заяви, че снайперисти стрелят по протестиращи от хотел „Украйна". „Призовавам президента да даде нареждане за арестуване на тези служители от силите на реда, които са дали заповед за стрелба по хората. Настоявам стрелбата по мирните демонстранти да бъде прекратена", каза Яценюк в съобщение, цитирано от Интерфакс-Украйна.

13:18 Руският външен министър Сергей Лавров смята, че заплахата от санкции срещу Украйна е изнудване. Министерството на външните работи на Русия вярва, че заплахата от санкции е неуместна и ще подклади допълнително конфронтация.

13:15 Служителите на президентската администрация, която се намира в центъра на Киев, са изпратени по домовете и остават в контакт. Служителите на редица правителствени учреждения също са евакуирани от конфликтната зона в центъра на украинската столица. Журналисти от украинската национална агенция също са напуснали офисите. Екип от руски журналисти от ИТАР-ТАСС, разположен в същата сграда, продължава да работи.

13:14 Има призив за извънредно заседание на Върховната рада около 15 часа днес. Искането се подкрепя от опозицията и най-малко 10 депутати от управляващата партия. Те смятат, че президентската власт трябва да бъде намалена.

13:12 Увеличаващото се напрежение е опит за преврат в Украйна. Русия продължава да призовава лидерите на опозицията в Киев да спрат кръвопролитията и да потърсят мирно разрешаване на кризата, обявиха от руското министерство на външните работи.

13:05 Здравното министерство на Украйна потвърди за най-малко 35 убити до момента при разразилото се в Киев насилие. Други 505 души са ранени. 292 са хоспитализирани.

13:02 Председателят на парламента в Крим заяви, че „има вероятност страната да се разцепи. В тази посока водят нещата", цитиран от Интерфакс.

13:01 Лидери на „звена за самоотбрана" към протестиращите излязоха със съобщение във „Фейсбук", че „ще направят всичко, което могат, за да спрат кръвопролитията и да гарантират безопасността на официалните правителствени лица, ако милицията спре да стреля".

12:54 Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет обяви, че САЩ са наложили визова забрана за 20 лица, които се смята, че са отговорни за разразилото се в Украйна насилие. „Ние ясно заявихме, че тези визови санкции са обратими, ако има политически и икономически прогрес".

12:51 „Снайперисти стрелят от хотел „Украйна" и „Институтска", има нови убити наоколо", съобщи Катерина Крук от „Гардиън".

12:46 Лидерът на парламента в Крим Владимир Константинов твърди, че въоръжени чуждестранни екстремисти действат в Киев. „Според нашите данни 5 хиляди добре обучени, въоръжени и платени войници действат в центъра на Киев".

12:44 13 протестиращи са убити на площад „Независимост" тази сутрин. Те са умрели от по една огнестрелна рана. По тях е стрелял снайперист, каза лекар от Майдана за Интерфакс-Украйна.

12:37 Един милиционер е убит и 28 имат огнестрелни рани днес, каза говорителят на вътрешното министерство Сергей Бурлаков за АП.

12:30 „Възобновяването на сблъсъците на Майдана в момент, когато беше обявено примирие, е запланувана провокация на властите срещу мирните протестиращи", казва се в съвместно съобщение на опозицията, качено на страницата на Виталий Кличко.

12:27 Вътрешното министерство на Украйна призова демонстрантите в Киев да предадат оръжията. Ведомството добави, че милицията не е използвала и няма да използва сила срещу мирните граждани. Всички пътни милиционери са напуснали центъра на Киев, информира РБК-Украйна. РБК-Украйна също информира, че автобуси с милиционери напускат центъра на Киев. В допълнение свидетели съобщават, че военна техника е концентрирана в центъра на столицата, в частност до Върховната рада.

12:20 Радикални елементи в Киев атакуват силите на реда с оръжия, включително снайпери. По непотвърдени данни най-малко 35 души са убити тази сутрин, обяви журналист на RT. Опозиционери със снайпери са окупирали няколко покрива на сгради в центъра на Киев. Те стрелят по милицията, десетки се съобщава, че са ранени. Въоръжените опозиционни сили се ръководят от националистката група „Десен сектор". Те искат „революцията" да бъде „завършена докрай. Има информация, че повече от 12 милиционери са задържани от демонстрантите.

12:13 Полският външен министър Радослав Сикорски обяви, че ужасяващата картина в Киев показва едно от най-зловещото използване на сила в Европа в последните десетилетия.

12:10 Най-малко 21 души са убити на Майдана днес, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свидетели.

11:59Призивът на опозиционните лидери за примирие и диалог e нищо освен начин да спечелят време за мобилизация и въоръжаване на екстремисти на Майдана", казва се в съобщение на президентството на Украйна. „Те (протестиращите) нападат. Те работят в организирани групи. Използват оръжия, включително снайпери. Стрелят, за да убиват", допълват от президентството.

11:57 Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви в Киев, че насилието трябва да спре: „Много добре ние e известно, че това посещение идва в трудно време за Украйна. Разбира се, ние не сме сигурни какво можем да постигнем тук, но аз вярвам, че картината, която виждаме през последните дни ясно показва, че не можем да изпуснем нито една възможност да поискаме да се спре насилието".

11:48 Украинският президент Виктор Янукович се среща с външните министри на Полша, Германия и Франция, съветника на президента и депутата Хана Херман от Партията на регионите. Украинската опозиция поиска извънредно заседание на парламента, което е насрочено за днес следобед.

11:43 Въоръжени протестиращи превзеха хотел и стрелят от прозорците. Демонстранти ескортират десетки заловени служители на милицията.