Върховната Рада в Украйна решава днес ще има ли предсрочни избори на 30 септември. Очаква се депутатите да потвърдят решението, взето на извънредната среща между президента Виктор Юшченко и премиера Виктор Янукович. С това ще се сложи край на политическата криза, разтърсила страната през последната седмица.

Припомняме, че в събота прозападният президент Виктор Юшченко и проруско настроеният министър председател Виктор Янукович, загърбиха различията си и се срещнаха, за да потърсят изход от кризата.

Освен консенсусното решение за дата на предсрочни избори, двамата лидери се споразумяха страната активно да работи за приемането си в Световната търговска организация.

Юшченко и неговия съперник Янукович започнаха разговори, след като петък бе белязан от сблъсъци между различи силови структури в сградата на Главната прокуратура.

Същевременно президентът Юшченко издаде указ, с който подчини вътрешните войски на украинското МВР изцяло на себе си.

В събота части на войските се отправиха към украинската столица Киев по заповед на командващия Александър Кихтенко, но въпреки нарежданията на вътрешния министър Василий Цушко.