Тази година се определя съдбата на Европейския съюз. Ако в Холандия или в Италия, или в Германия на власт дойдат крайнодесните, то това би бил краят на ЕС.

Това предупреди германският политолог Клаус Лeгеви, директор на Института за културни и научни изследвания в Есен и известен изследовател на националистическите движения в Европа.

"Проблемът обаче не се появи тази година, а още преди десетина години, когато се оказа, че много европейци не се чувстват представени в политиката. Те обърнаха гръб на политиката и сега се връщат обратно, но под знамената на националистите", изтъкна политологът пред БНР. 

Според него друга причина за възхода на крайнодесните е социална, тъй като сме свидетели на много широко отворена ножица между отделните слоеве на обществото. "Глобализацията удари по социално слабите и хората на наемния труд, които не са достатъчно добре защитени от социалната държава или профсъюзите. Тези хора също намериха подслон при популистите", посочи Легеви.

Има и трета причина - това е миграционната вълна от арабски и африкански държави, която се възприема като нежелано външно влияние.

"Европа води културна и религиозна война срещу нехристиянски мигранти", добави Легеви, според когото може да бъде обособена и четвърта причина в лицето на разширяването на изток на ЕС, което всъщност предизвика първата голяма вълна популизъм в Европа.

Приемането на страни от бившата съветска зона на влияние в ЕС и НАТО беше правилно решение, но е съпътствано от два проблема, обясни политологът.

"От една страна социалните различия в ЕС нараснаха значително, което води до трудности във финансовата, икономическата и социалната политика, което пък националистите използват, а от друга - източноевропейците не се чувстват удовлетворени от членството си в ЕС, макар да са облагодетелствани от структурните фондове", смята той

Според анализатора обаче потенциалът на крайнодесните популисти се изчерпва - нещо, което били показали и президентските избори в Австрия.

"Очаквам, че подобен сценарий ще наблюдаваме и във Франция, и в Холандия. След Брекзит, но и след победата на Доналд Тръмп в САЩ, хората разбраха, че Европа е на път да се саморазруши. Много консервативни избиратели вече гледат на лозунгите на популистите с насмешка и за това протестът, който в момента в Европа се надига срещу популистите, ще има оздравителен ефект", категоричен е Клаус Легеви.