Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново отказа да потвърди или отрече информация за възможна смърт на командири на руския Черноморски флот в резултат на украинската атака срещу щаба му в анексирания Севастопол на 22 септември, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Според украинската страна ракетният удар е бил нанесен по време на съвещание на командването на Черноморския флот в щаба, в резултат на което са били убити повече от три дузини високопоставени офицери, включително командващия флота Виктор Соколов.

"Още веднъж предлагам всички въпроси по този въпрос да бъдат адресирани до Министерството на отбраната", каза Песков пред репортери в отговор на молба да коментира изявленията на украинската страна.

"Вчера говорихме за (смъртта на) командващия флота (Виктор Соколов), той участва в срещата, така че проверете в Министерството на отбраната", цитира ТАСС представителя на Кремъл.

По-рано Песков заяви, че Кремъл не е получавал информация от Министерството на отбраната по този въпрос.

В сряда телевизионният канал "Звезда" на руското министерство на отбраната пусна видео със Соколов, без да посочва датата и мястото на събитието, което, подобно на кадрите от срещата във ведомството с негово участие, показвано предния ден, също предизвика съмнения сред коментаторите.

Това е второто появяване на Соколов по руска телевизия през последните два дни, след като Украйна обяви смъртта му при удар по щаба на Черноморския флот в анексирания Севастопол на 22 септември.

В разпространено днес видео Соколов съобщава за награждаването на 810-а бригада на морската пехота на Черноморския флот с орден "Ушаков". Самото награждаване обаче се състоя на 30 август. Освен това украински блогъри откриха видео, в което Соколов в същата униформа и очевидно в същата стая като на показания днес видеоклип награждава футболния отбор на Черноморския флот "Черноморец", който победи в шампионата на руските въоръжени сили. Това първенство приключи на 18 септември, тоест няколко дни преди украинските въоръжени сили да ударят щаба в Севастопол.

Захарова: Атаката в Черно море е координирана с помощта на Запада

Захарова: Атаката в Черно море е координирана с помощта на Запада

Москва многократно е твърдяла, че САЩ и НАТО ефективно участват в конфликта, като доставят оръжия на Украйна