Комитетът по отбраната на Държавната дума препоръча да се отхвърли проектозакон за освобождаване от военна повинност на граждани на Русия с докторска или кандидатска степен.

Препоръката, подписана от ръководителя на комисията Андрей Картаполов, е публикувана в "Телеграм" от автора на законопроекта, депутата от Комунистическата партия на Русия (КПРФ) Михаил Матвеев.

"Базирах законопроекта на тезата на президента при обявяването на частичната мобилизация, че тя е частична и че наборната служба ще бъде предимно за тези, които имат опит в службата във въоръжените сили", пише Матвеев.

Оказа се обаче, че в закона няма и няма да има понятие "частична" мобилизация, а Министерството на отбраната не може да се ограничи за в бъдеще, докато времето на мобилизация означава "военно", аргументира се депутатът от комунистическата партия.

Британското разузнаване: Русия брани децата на елита от мобилизация

Британското разузнаване: Русия брани децата на елита от мобилизация

Руското МО се стреми да се справи с продължаващия си дефицит на боен персонал

Русия продължава да губи и висококвалифицирани кадри на фронта, включително офицери. Общо от началото на нашествието са убити 2063 офицери.

Открити източници потвърждават смъртта на 2293 мобилизирани руснаци - 60% от тях са загинали от 1 декември. Това може да означава, че хора, повикани от цивилния живот, са участвали активно в опита за зимна офанзива на руските войски.

Свердловска област и Краснодарският край продължават да водят по брой потвърдени жертви.