Министърът на образованието Крис Хипкинс най-вероятно ще стане следващият министър-председател на Нова Зеландия, съобщи АП. 

Той е единственият кандидат, участвал в надпреварата в събота, за да замени на поста Джасинда Ардърн.

44-годишният Хипкинс все още трябва да получи одобрение в неделя от колегите си от Лейбъристката партия в парламента, но засега това е само формалност.

Припомняме, че Ардърн изненадващо обяви в четвъртък, че подава оставка като премиер след пет години и половина.

Премиерът на Нова Зеландия подаде оставка

Премиерът на Нова Зеландия подаде оставка

Страната се готви за избори

Липсата на други кандидати показва, че депутатите са се обединили зад Хипкинс, за да избегнат всякакви признаци на разединение след напускането на Ардърн.

Хипкинс ще има по-малко от осем месеца в ролята, преди да участва в парламентарни избори. Проучванията на общественото мнение показват, че лейбъристите изостават от основния опонент, консервативната Национална партия.

Хипкинс придоби обществена известност по време на пандемията от коронавирус, когато пое роля в управлението на кризи. Но той и други либерали дълго време бяха в сянката на Ардърн, която се превърна в глобална икона на левицата и пример за нов стил на лидерство.

Едва на 37 години, когато стана лидер, Ардърн беше възхвалявана по целия свят за това, че се справи с най-тежката масова стрелба в нацията и ранните етапи на пандемията. Но тя се сблъска с растящ политически натиск у дома и ниво на ярост от някои, с което предишните новозеландски лидери не бяха се сблъсквали.

Според Ардерн процесът се очаква да приключи не по-късно от 7 февруари. Тя обяви също, че общите избори в страната ще се проведат на 14 октомври.