Комисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева обяви, че ще призове страните-членки на ЕС да изпълнят по-бързо ангажиментите, които са поели за изграждане на временни жилища и доставка на строителните материали за Хаити.

Георгиева, която в момента е в Хаити и обикаля най-пострадалите райони, разказа, цитирана от БНР, че е много впечатлена от оптимизма на хората в опустошената от земетресението на 12 януари страна и от това колко много вече е направено за възстановяването й.

„Международната общност реагира бързо на тази криза. В частност ЕС предостави средства и екипи в Хаити, мобилизира 25 от държавите-членки в механизма за координация на „Гражданската защита", изтъкна още тя.

Всички видяхме много добра реакция на международната общност в извънредната хуманитарна ситуация. Сега трябва да има и добра реакция в етапа по възстановяването, категоричен бе българският еврокомисар.

Кристалина Георгиева съобщи още, че е възможно от Хаити да отпътува директно за Чили, където друго опустошително земетресение отне живота на стотици хора и остави хиляди други без дом.